(VIDEO) ORBAN U SRBIJI: Šta ćemo reći unucima kad pitaju „zašto su vas preplavili migranti“…

(VIDEO) ORBAN U SRBIJI: Šta ćemo reći unucima kad pitaju „zašto su vas preplavili migranti“…

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je na konferenciji za medije u Nišu sa premijerom Vučićem da je Mađarska uvek otvorena za sve Srbe.

– Mađarska je otvorena za sve Srbe, ako žele da rade, trguju i investiraju ili samo da nas posete. Rado primamo sve Srbe. Nije lako da se čovek takmiči sa vašim premijerom i Srbima kada je reč o gostoprimstvu, ali i mi imamo dušu kao Srbi – kaže Orban.

Na pitanje novinarke da li Orban ima neki politički savet kada je reč o migrantima „ili se sve svodi na zid“, Orban je rekao „da je to veoma teško pitanje i veoma promišljeno i obazrivo treba da se odgovori“.

– Ako migranti jednom pomisle da Mađarska može da im bude ciljna država onda nikada neće otići. Nema šale oko toga, oko toga se ne sme pogrešiti. U državama u koje migranti masovno stižu menja se život, ako ne za jedan dan onda za nekoliko godina. Šta kad nas deca i unuci jednom pitaju zašto ste dozvolili da se promeni država, kultura, etnički sastav… Šta ćemo im reći? – kazao je Orban.

Orban se zahvalio na pozivu u Niš i rekao da su oni posetom izrazili poštovanje prema srpskom narodu.

– Hvala Vladi Srbije na vođenju računa o Mađarima koji žive ovde. Mnogo je manji broj Srba u Mađarskoj nego Mađara u Srbiji, ali mi ćemo uvek podržati one mere koje će pomoći očuvanje nacionalnog identiteta Srba u Mađarskoj i prihvatamo sve finansijske terete za to – kaže Orban.

Izvor: B92/Dnevna Gazeta/Espreso

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite