ZAMENIK PREMIJERA AUSTRIJE: O Kosovu da odlučuje samo Srbija, ne EU ili bilo ko drugi!

ZAMENIK PREMIJERA AUSTRIJE: O Kosovu da odlučuje samo Srbija, ne EU ili bilo ko drugi!

Priznanje Kosova jedino je stvar Srbije, a pritiskati je da prizna Kosovo je pogrešan put, poručio je austrijski vicepremijer Hajnc-Kristijan Štrahe uoči posete Beogradu.

Vice premijer Austrije (Foto: Screenshot)

– Mislim da je priznanje Kosova jedino stvar Srbije. Pritiskati zemlju zbog toga bio bi pogrešan put. Austrija bi trebalo da tu kao neutralna zemlja ima ulogu posrednika – rekao je Štrahe za „Politiku“.

Štrahe je podsetio da je njegova Slobodarska partija oštro kritikovala austrijsko priznanje Kosova, ali da je to sad činjenica koja se više ne može menjati.

Austrijski vicekancelar je rekao da se nada da je, u okviru Briselskog dijaloga između Beograda i Prištine, moguć kompromis.

Ističući da je Srbija bez sumnje jedan od najvažnijih zemalja u regionu i garant mira i stabilnosti, Štrahe navodi da se naša zemlja u pogledu članstva u EU nalazi na veoma dobrom putu.

– Želimo da na Zapadnom Balkanu unapređujemo pomirenje, demokratiju, blagostanje i stabilnost. Najbolje sredstvo za to je proces pristupanja EU. I u našem je interesu da Srbija ima konkretnu i verodostojnu perspektivu u pogledu pristupanja EU – smatra Štrahe.

Prema njegovim rečima, pravo na samoopredeljenje severa Kosova ili autonomija bi bili poželjno.

Izvor: Blic

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite