BRITANCI POKAZUJU KINI ŠTA MOGU U SLUČAJU RATA: Mornarica uplovljava u Južno kinesko more!

Britanski ratni brod će iz Australije uploviti u sporne vode Južnog kineskog mora, sa ciljem isticanja prava slobode plovidbe, izjavio je britanski ministar odbrane Gavin Vilijamson.

Napeto u spornim vodama (Foto:Flickr)

On je u intervju australijskim novinama tokom dvodnevne posete Sidneju i Kanberi rekao da će fregata za borbu protiv podmornica „HMS Saterlend“ u Australiju stići kasnije ove sedmice.

-Ploviće kroz Južno kinesko more na putu kući i jasno istaći prava naše mornarice na tako nešto – izjavio je britanski ministar.

Vilijamson nije pomenuo da li će fregata ploviti kroz 12 nautičkih milja sporne teritorije ili pored veštačkog ostrva koje je napravila Kina, ali je naglasio da Velika Britanija apsolutno podržava američki stav, kao i ono što SAD rade vezano za sporne teritorijalne vode, preneo je AFP.

-Važno je da saveznici SAD, kao što su Velika Britanija i Australija, potvrde svoje vrednosti u Južnom kineskom moru, za koje se veruje da poseduje ogromne zalihe nafte i gasa, koji mogu da budu da donesu trgovinski protok u iznosu od pet biliona dolara – napomenuo je Vilijamson.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang je izjavio da sve zemlje imaju slobodu letova i plovidbe Južnim kineskim morem i da se nada da će druge zemlje prestati da izazivaju probleme.

Izvor: Blic

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite