RUSKA VOJSKA DOBIJA NOVI TENK: Sofisticiran, jeftin i krajnje ubojit

2018-ta je godina kada će ruska vojska u svoj arsenal dodati novi glavni borbeni tenk (MBT). Vozilo će na kraju zameniti zastarele T-90 i T-90A. Najmanje jedan bataljon tenkova (31 vozilo) će biti ponovo opremljeno novim T-90M (Proboj-3) u roku od nekoliko meseci. Lekcije rata u Siriji su naučene, i to neprocenjivo iskustvo je dobro iskorišćeno.

Ilustracija (Foto: Screenshot)

Ovo vozilo se razlikuje od verzije T-90MS, koja se proizvodi za izvoz, i ne treba ih mešati. T-90M i T-72B3M, nova mašina koja je testirana tokom strateške vojne vežbe Rusije i Belorusije “Zapad 2017“, imaće komplementarne funkcije i raditi kao glavna potpora ruske tenkovske snage. Oni se mogu korstiti za različite vrste misija.

T-90M je naoružan i sa 125mm 2A46M-4 topom, koji može da ispaljuje standardne artiljerijske granate, kao i Refleks AT-11 Sniper-B antitenkovse vođene rakete (ATGM) sa dometom od 4-5 km. One mogu pogoditi helikoptere koji lete na maloj visini. Mogu da sadrže do 40 metaka municije. Proboj-3 može pucati dok se kreće.

Panoramski pogled sa sistemom termičkog slikanja se može koristiti za otkrivanje i identifikaciju meta. Sadržaj naoružanja uključuje NSVT 12,7mm mitraljez (MG) i PKT 7,62mm koaksijalni MG. Daljinska kontrola omogućava da se MG-om puca iz unutrašnjosti MBT bez izlaganja neprijateljskoj vatri.

MBT ima posadu od tri čoveka: komandant, strelac i vozač. Njegova borbena težina je 50 tona, a visina vožnje je 450mm. Proboj-3 može dostići brzinu od 60km/h sa dometom od 550 km.

Sistem za kontrolu vatre Kalina sadrži multikanalni vid strelca. Meta može biti identifikovana u dometu od 5.000 metara. Minimalni domet za identifikaciju cilja kroz termalni kanal je 3.500 m. Objekat može biti identifikovan daljinomerom od 7.500 m. Zahvaljujući svom digitalnom komunikacionom sistemu, ova tenk je važan element taktičke mreže.

T-90M se može pohvaliti novim kompozitnim oklopom. Relikt ERA (eksplozivni reaktivni oklop) pokriva prednji deo i sve strane zavarene kupole kako bi obezbedio zaštitu od tandema bojnih glava i značajno smanji verovatnoću (za više od 50%) penetracije pomoću APFSDS (armor-piercing fin-stabilized discarding-sabot). Ako je bomba eksplodirala izvan vozila, punjenje je dizajnirano da puca napolje, daleko od trupa i kupole Proboja-3.

ERA se lako popravlja. Njegova gumena krila sa ugrađenim oklopnim pločama,oklopom i posebnom mrežom za povećanje zaštite, NBC oprema i automatski sistemi za potiskivanje vatre povećavaju njegovo preživljavanje u borbenim uslovima.

Sistem protivmera Šotra-1 nudi zaštitu od antitenkovskog vođenog oružja sa poluautomatskim vođstvom. Proboj-3 takođe poseduje sistem za detekciju magnetnih mina koji onemogućava mine putem elektromagnetnog pulsa pre nego što vozilo pređe preko njih.

MBT pokreće novi V-32S2F dizel motor. On može da isporuči 1.300 ks. Za razliku od drugih motora koji pokreću ruske tenkove, ovaj je opremljen automatskom transmisijom.

T-90M je opremljen pomoćnim agregatom koji može da napaja sve sisteme kad god glavni motor ne radi. Proboj-3 je opremljen samopodesivom oštricom, a zamena se može pripremiti za 12-40 minuta. Tenk može biti opremljen plugom za mine i opremom za prelaženje dubokih površina, što mu omogućava da pređe vodene prepreke dubine do pet metara.

T-90M je jedinstven. Ima odličan “slojeviti“ oklop: osnovni oklop je sastavljen od raznih kompozitnih i metalnih materijala postavljenih jedan na drugi. Eksploziv koji je postavljen između dve oklopne ploče je ono što ERA čini zaista jedinstvenim.

Karakteristike kompleta samoodbrane su prilično robusne. Sve ove karakteristike u velikoj meri povećavaju šansu preživljavanja Proboja-3 u savremenim borbenim uslovima protiv najsofisticiranijih sistema oružja.

Upotreba lasera u velikoj meri poboljšava efikasnost sistema za kontrolu vatre. Jedinstveni odbrambeni elementi u kombinaciji sa superiornim vatrenim oružjem čine ovaj novi tenk smrtonosnom ratnom mašinom. Jeftin i smrtonosan, T-90M zaista pokazuje šta ruska industrija odbrane može učiniti.

Webtribune.rs

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite