KONTROVERZNI ZAHTEVI: Srbija da ukine zakon o govoru mržnje, jer guši slobodu govora!

U jeku debate o političkoj korektnosti i slobodi govora u Evropi, na red je došla i Srbija. Kontraverzni zakoni o „govoru mržnje“ proteklih nedelja rezultirali protestima i neredima u Velikoj Britaniji i Nemačkoj, kao i sudskim procesima, pa ne čudi da se zabrinutost za lične slobode prenela i na istok Evrope.

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Po prvi put od donošenja pravih regulativa na ovu temu, koje su usvojene 2009. godine pojavili si se zahtevi da se zakon o „govoru mržnje“ ukloni zbog njegove nepreciznosti, korišćenja za progon neistomišljenika i neprimenjivanja zakona na slučaju kada mržnju šire pojedinci koji su imaju političku moć ili su bliski establišmentu.

Pokret za slobodu i nezavisnost zakazao je tribinu pod nazivom „Promocija političke nekorkentosti“, sa temom izmišljeni govor mržnje i manipulacija pojmom. U pozivu na tribinu koja će se održati u sredu 11.aprila od 18h, na Terazijama 45 organizatori kažu da je zakon o govoru mržnje u Srbiji krajnje neprecizan i otovren za tumačenje onima koji imaju moć u državi i stavara osnovu za masovnu cenzuru u medijima i na društvenim mrežama.

„Iako niko ne podržava širenje mržnje, ovakav zakon je do te mere otvoren za tumačenje da je postao pretnja svakome ko se odluči da iznese svoje mišljenje. Svaka politička izjava može da se izvrne, izvadi iz konteksta i proglasi za govor mržnje, što pokazuje sudska praksa u zemljama EU, gde se protivnici vlasti redovno gone pod izgovorom da se radi o borbi protiv mržnje, a takva cenzura i progon postoje i u Srbiji“, kaže se u saopštenju.


Kako ističu iz PSN sfera slobode govora mora da bude nezavisna od državne regulative, a jedini kriterijum za krivično gonjenje treba da bude direktno pozivanje na nasilje i diskriminaciju, a ne različite interpretacija toga šta znači mržnja.

Kako se naglašava u sopštenju uvredljivo je reći da su građani Srbije skloni mržnji do te mere da će ukoliko ukinemo ovakav zakon oni postati ljubitelji mržnji, jer to nije bio slučaj ni pre donošenja zakona 2009. godine. Protiv očigledne mržnje se treba boriti argumentima, a ne konfuznim zakonima koji su po svojoj prirodi otvoreni za široka tumačenja, a pored toga niko nije gonio pojedince kao što su Teofil Pančić koji je izjavio da je Republika Srpska crkotina na putu, Jelenu Milić koja je rekla da Rusija nažalost postoji i Sergeja Trifunovića koji je izjavio da postoje „ciganski priručnici-ukradi sam“ što pokazuje na da zakon o govoru mržnje važi samo za neke građane, navodi PSN.

Zakoni ovog tipa guše javnu debatu i seju strah među građanima, koji se plaše da kažu šta misle, kako ne bi bili progonjeni u javnosti od strane političkih nevladih organizacija i gonjeni pred sudom. Sve veća popularnost i izborni uspesi „politički nekorektnih“ političara kao što su Viktor Orban, Marin Le Pen, Hajnc Kristijan Štrahe, Mateo Salvini, Gert Vilders i Vladimir Putin pokazuju da je ljudima muka od političke korektnosti, a isto tako se osećaju i brojni građani Srbiji – zaključuju u Pokretu za slobodu i nezavisnost.

Izvor: Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite