ZAKON O GOVORU MRŽNJE MORA DA ODE: Uporno nas vređaju da smo seksisti, rasisti i ksenofobi! (VIDEO)

Prva tribina u Srbiji protiv zakona o „govoru mržnje“ održana je u Beogradu u organizaciji Pokreta za slobodu i nezavisnost. Govornici su oštro krikovali zakon, jer je neprecizan, otvoren za tumačenje i ne važi jednako za sve. Kako su poručili građani Srbije žive u strahu, jer svaka reč može da im se tumači dvoznačno, da se pretvori u izmišljeni govor mržnje i nekoga pošalje u zatvor bez ikakve osnove po identičnom sitemu po kome je u Jugoslaviji važio zakon o verbalnom deliktu, pomoću koga je Goli otok punjen politički nekorektnim ljudima.   

Zakon o govoru mržnje nema jasne granice, nerazumljiv je advokatima, a kamoli običnim građanima, on nema jasnu žrtvu jer je žrtva uvek neka apstraktna grupa, nacija i etnička skupina koja nema jasne granice. Radi se o zakonu koji je krajnje čudan jer reguliše ljudske emocije i za presudu nije potrebno ništa konkretno već samo da se neko oseća uvređeno – rekao je na tribini „Promocije političke nekorektnosti“ diplomirani politikolog Dragan Pilipović.

„Srbija je preuzela ove zakone od EU, od njih učimo kako se primenjuju, pa da pogledamo kako to izgleda u praksi. Gert Vilders je u Holandiji souđen za govor mržnje, jer je pitao građane da li žele više ili manje migranta iz Maroka, ništa više. Osuđen je jer ih je izdvojio po etničkoj osnovi, za 20 godina karijere uspeli su da nađu jednu rečenicu koju tumače kako im se sviđa. Današnji samozvani borci protiv govora mržnje se vode rečenicom masovnog ubice Maksimilijna Robespjera vođe Jakubinaca, dajte mi jednu rečenicu i ja ću imati presudu. U prevodu sve može da se izvrdne i da vas dovede u opasnost“ naglasio je Pilipović i dodaje:

„Zanimljivo je da zakon o govoru mržnje ne važi kada Teofil Pančić kaže da je Republika Srpska crkotina na putu, kada Jelena Milić kaže da Rusija nažalost postoji, kada Sulejman Ugljanin izjavi da je Srbija najveće zlo koje je video, ili kada Sergej Trifunović kaže da postoje romski priručnici ukradi sam. Tada ne samo da nema presude, nego te izjave ne osuđuju ni NVO koje se navodno bez kompromisa bore protiv mržnje“ naglašava Dragan Pilipović.

Tribina PSN (Foto: Screenshot)

Kako kaže David Khezri pojmom govora mržnje veliki broj liberalno orijentisanih pojedinaca usrkaćuju slobodu govora političkim neistomišljenicima i taj termina nam je šturo i najrealnije rečeno nametnut. sa predpostavkom da smo kao društvo  i zajednica nesposobni da utvrdimo šta je prikladno da se kaže.

„Svakodnevni rečnik nam se menja i cenzuriše pod okriljme nečijih političkih pogleda, što dovodi do toga da moramo da pažljivo biramo reči, jer ako nekoga uvredite vašim terminom bićete javno suđeni i prezreni od strane zajednice. Ukoliko ste iskoristili politički nekorektni izraz, bez ikakve sumje postajete „seksista“, „ksenfob“ ili „rasista“. Kako liberali postaju ekstremniji tako novi izrazi koji su nam do juče bili sasvim prihvatljivi danas postaju cenzurisani, i to ide do te mere sa se po školama za političku nekorektnost kažnjavaju čak i deca“ rekao je Khezri.

Miloš Radonjić je na tribini istakoa da ovi zakoni guše i novinarstvo, jedan noviar iz Minhena je na svom Fejsbuk profilu okačio sliku na kojoj se Hitler sastaje sa jerusalimskim muftijom, i ne zbog promocije Hitlera nego zato što ona može da podstakne mržnju prema islamu. zamislite da vam neko zabranjuje da pričate o istorijskim činjenicama. Londonski gradonačelnik Sadik Kan je izdvojio milion i 700 hiljada funti za proveru društvenih mreža, oformio je posebne policijske timove koji će kontrolisati društvene mreže, dok se u Londonu dnevno izbode 6 osoba i prešli su ozloglašeni Njujork po broju ubistava. To su efekti političke korektnosti na obične ljude- navodi Radonjić.

Dragomir Antonić i Dragan Pilipović (Foto: Screenshot)

Poznati etnolog, dugogodišnji saradnik etnografskog instituta pri SANU Dragomir Antonić postavlja pitanje šta je mržnja i šta piše u rečniku? „Mržnja je strast koja nas nagoni da o nekome loše mislimo ili mu nanosimo zlo. Kako ćemo se sa strašću izboriti, to je komplikovana stvar. Govor mržnje nije izraz koji je u duhu srpskog jezika, vi možete nekoga da uvredite, da ga naružite, ali govor mržnje je jedna kovanica koja jednostavno služi, jer se lako pamti.“

Mržnja je imenica ženskog roda nadam se da žene neće da se uvrede, ili neka barem ne tuže mene nego neka tuže pravopis i gramatiku. Šta bi se desilo da kažem mrzim ljute papričice, automatski sam uvredio sve od Leskovca pa južnije sve proizvođače, a na globalnom nivou može da se kaže da sam uvredio i Meksikance tom rečenicom. Dakle to su besmislice, zbog kojih ne možete da kažete da nešto volite ili mrzite, a za mržnju se ne može odgovarati, odgovara se za posledice, za nešto što se učinili. Da li ću ja mrzeti navijače jednog kluba u svoja 4 zida to je moja stvar, a ovde se radi da su neke mržnje dozvoljene, a neke nisu uzmimo u obzir šta su sve Žak Širak, Klinton i rimski Papa, a niko nije kažnjen. Govor mržnje važi za one koji nisu moćni – zaključio je Dragomir Antonić.

Video tribine možete pogledati ovde:

Izvor: Dnevna Gazeta

 

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite