FARAŽOV NASLEDNIK: Novi predsednik UKIP-a smatra da je Kosovo narko država, koja vadi organe! (VIDEO)

Novi predsednik UKIP-a (Partije nezavisnosti Ujedinjenog Kraljevstva), čije je predsednik do nedavno bio Najdžel Faraž lider Bregzita je Džerad Baten. Baten je negativno nastrojen prema nezavisnosti Kosovo, a samoproklamovanu državu je nazvao leglom kriminala i u parlamentu EU zahtevao da im se ne daju donacije iz budžeta evropske unije, jer su njihovi lideri umešani u trgovinu organima.

Baten i Najdžel Faraž (Foto: Screenshot)

Jedan od osnivača UKIP-a i poslanik evropskog parlamenta, Džerad Baten je izglasan za novog lidera te stranke. Radi se o političaru koji u prvi plan stavlja opasnost masovne migracije po Evropu i istaknut je borac protiv islamskog ekstremizma.  Stranka je nedavno iskusila pad rejtinga nakon povlačenja Najdžela Faraža sa čela stranke, međutim nakon dolaska Batena stranka je samo od članstva dobila donacije od 300.000 funti za rašavanje finansijske situacije UKIP-a, dok novi predsednik kaže da se moral unutar stranke ponovo podigao i očekuje dobre rezultate.

Lider opozicione stranke je javno izražavao svoje negativne stavove prema nezavisnosti Kosovo, nazivajući ih kriminalnom državom tokom svog govora u parlamentu EU.

„Procena je da je međunarodna zajednica Kosovu dala 4.7 milijardi evra, od čega je 2.3 milijarde od EU i država članica, jedno od obrazloženja je kako bi se borili protiv kriminala i uspostavili vladavinu zakona. Ipak kancelarija EU za kriminalno obaveštajne poslove je rekla da se situacija nije promenila od 1999. godine, savet Evrope je povezao lidere Kosova sa bandama koje trguju ljudskim organima, već imam dovoljno kriminalaca sa Kosovo u Londonu, bez obzira što oni i dalje nisu članica. Već ih imamo dovoljno, hvala vam!“ rekao je Džerard Baten pred evropskim parlamentarcima, na šta je dobio odgovor pro-EU poslanice Uraike Lunaček da bi on trebao da podržava nezavisnost Kosova, jer se UKIP zalaže za nezavisnost Ujedinjenog Kraljvestva od EU, na šta je poslanik UKIP-a replicirao da čak ukoliko bi Kosovo ušlo u EU, ono ne bi bilo nezavisno, jer je cela ideja EU da su ukine nezavisnost država članica.

Kako za Dnevnu Gazetu kaže diplomirani politikolog Dragan Pilipović, izbor Batena je pokazatelj pozitivnih trendova među desno orijentisanim strankama u Evropi.

„Brojni istaknuti političari na Zapadu podržavaju Srbiju po pitanju Kosova i to nisu samo ljudi poput Hajnca Kristijana Štrahe i Marin Le Pen. Gert Vilders je napravio film Fitna u kome je uvodna scena rušenje crkava na Kosovu i Metohiji, nekoliko visokih funkcionera italijanske stranke Liga (bivša Severna liga) ne žele nezavisnost Kosova, kada razgovarate sa funkcionerima belgijske stranke Vlaams Belang niko od njih nije na strani Albanaca i to je obrazac širom evropske desnice. Kosovo postaje sve aktuelnije sa porastom masovne migracije i nasiljem i kriminalom koje migranti vrše u Evropi, a u njemu učestvuju i Albanci“, kaže Pilipović za Dnevnu Gazetu i dodaje da bi Srbija to trebala da iskoristi, jer bi poput Štrahea mnogi od sadašnjih lidera opozicije mogli uskoro da postanu deo vlasti u svojim zemljama.

Baten je u jednom od svojih prvih intervjua nakon izbora za predsednika partije, naglasio da je protivnik takozvane „političke korektnosti“ i istakao je zabrinutost islamskim ekstremizmom, kao i blagonaklonim stavom vlasti prema džamijama u kojima se promovišu ekstremni stavovi.

„Da je neki belac iz Kalifornije pre 10 godina izmislio kult sličan islamu, svi političari bi hteli da spreče njegovo širenje bez ikave milosti, dok kod nas žele da tako nešto zaštite, jer nameću ideju da ako neko kritikujete islam automatski postajete rasista. Mediji i politička klasa se plaše da ih neko ne označi kao rasiste, a pored toga boje se i fizičkog nasilja u tom slučaju. Zbog političke korektnosti svi koji drže vlast se boje da ih neko ne optuži za tako nešto, ako vas optuže to je kao da ste pre par vekova optuženi da ste veštica, život vam je uništen, danas je lakše biti optužen za pedofiliju nego rasizam“ rekao je Baten.

Izvor: Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite