ŠIRENJE MRŽNJE PREMA PRAVOSLAVCIMA? LGBT pokret vređao Ostrog, „Vlažena“ Marija poziva na Prajd! (VIDEO)

ŠIRENJE MRŽNJE PREMA PRAVOSLAVCIMA? LGBT pokret vređao Ostrog, „Vlažena“ Marija poziva na Prajd! (VIDEO)

LGBT političke organizacije okupljene oko organizovanja ovogodišnje „parade ponosa“ uputile su video poziv svojim istomišljenicima da se 16. septembra okupe u Beogradu. Na snimku se pojavljuju 2 transvestita, a muškarci obučeni u žensku odeću sebe predstavljaju kao drag kraljica Ostroga i njena ćerka Vlažena Maria. 

Ovi nazivi koji za brojne korisnike društvenih mreža odušu verskom mržnjom i vređaju osobe pravoslavne veroispovesti, pa je video naišao na veliki broj negativnih komentara.

Manastir Ostrog osnovan je u 17. veku, a pravoslavni hrišćani ga smatraju za jednu od najvećih svetinja na Balkanu, izbor jednog od muškaraca na snimku da sebe nazove po imenu manastira vređa verska osećanja većinske populacija u Srbiji.

Dodatno ulje na vatru izazvalo je predstavljanje drugog transvestita koji se sebe nazvao Vlažena Marija, što u vulgarnom i seksualizovanom smislu aludira na blaženu Mariju koju Pravoslavci, Katolici i Protestanti vide kao majku Isusa.

Drag kraljica Ostroga i njena ćerka Vlažena Maria vas pozivaju na Prajd! Vidimo se! ❤️🏳️‍🌈 #ReciDa #Prajd16Septembar

Gepostet von Parada ponosa Beograd – Belgrade Pride Parade am Sonntag, 9. September 2018

Negativan odjek propagandnog spota izazvala je i sumnja da je snimak namerno dizajniran kako bi raspirivao versku netrpeljivost, što sugeriše i deo poziva u kome se ljudi pozivaju da dođu na paradu kako bi propagirali porodične vrednosti. Identitet dvojice transvestita koji kažu da su majka i ćerka nije poznat, ali se iz snimka primećuje da ne postoji upadljiva razlika u godinama, što sugeriše da su politički LGBT aktivisti slagali da su „majka“ i „ćerka“.

Video snimak nije naišao na reakciju ni jedne od nevladinih organizacija koje za sebe tvrde da se bore protiv govora mržnje i širenja verska, rasne i nacionalne netrpeljivosti.

Izvor: Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite