Silovana i ubijena novinarka koja je istraživala korupciju u EU fondovima!

Silovana i ubijena novinarka koja je istraživala korupciju u EU fondovima!

Policija u Bugarskoj istražuje ubistvo istraživačke novinarke Viktorije Marinove.

Njeno telo je pronađeno u subotu u parku u gradu Ruse na severu Bugarske.

Nije poznato da li je ubistvo povezano sa radom 30-godišnje novinarke na lokalnoj televiziji TVN. Policija treba da istraži njen lični, ali i profesionalni život.

Smrt novinarke je odmah izazvala međunarodnu osudu.

„Šokiran sam zbog užasnog ubistva istraživačke novinarke Viktorije Marinove u Bugarskoj“, kaže Harlem Desir, predstavnik za slobodu medija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

„Tražim potpunu i detaljnu istragu. Moraju biti pronađeni odgovorni.“

Švedsku reporterku Kim Val je ubio danski izumitelj Peter Madsen, nakon što se ukrcala na njegovu podmornicu da bi uradila sa njim intervju u Kopenhagenu u avgustu 2017. godine.

U oktobru 2017, malteška novinarka Dafne Karuana Galizia je ubijena automobilskom bombom u blizini svoje kuće, dok su u februaru ove godine slovački novinar Jan Kuciak i njegova verenica Martina Kusnirova ubijeni.

Karuana Galizia i Kuciak su bili poznati po svom radu – oboje su istraživali korupciju. Jedan od poslednjih zadataka na kojima je Marinova radila jeste bio da intervjuiše dva bugarska novinara, Atilu Biroa i Dimitra Stojanova, koji su uhapšeni u septembru, jer su istraživali zloupotrebe EU fondova u Bugarskoj.

Regionalni tužilac u gradu Ruse Georgi Georgiev rekao je da je Marinova dobila udarce u glavu i da je ugušena u fatalnom napadu, dodajući da njen „mobilni telefon, ključevi i deo njene odeće nedostaju“.

Bugarska je za začeljuu EU po slobodi medija, pokazuju podaci Reportera bez granica.

Iz ove organizacije kažu da su istraživački novinari u zemlji „često podložni pritiscima, od samog upozorenja do zastrašivanja i fizičkih napada, na njih ili njihovu imovinu“.

Izvor: BBC

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite