Najnovije
Tramp uvodi opšte sankcije Kosovu zbog taksi Srbiji

Tramp uvodi opšte sankcije Kosovu zbog taksi Srbiji

SAD su od Kosova zahtevale suspenziju taksi kako bi se dala mogućnost nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Sjedinjene Američke Države neće odobriti vizu nijednom kosovskom zvaničniku posle odbijanja Prištine da ukine ili suspenduje takse na uvoz robe iz Srbije i BiH, preneo je danas portal lajmi.

Po navodima portala, Vašington je time počeo da primenjuje konkretne mere prema zvaničnicima Kosova posle odluke Vlade i premijera Ramuša Haradinaja da takse i dalje ostaju na snazi.

Analitičar Arton Demhasaj ocenio je da se radi o pritisku da se ubedi Vlada Kosova da donese odluku o ukidanju ili suspenziji takse.

Nije siguran dokle će Vlada Kosova moći da se suprostavlja zahtevima SAD i EU, kaže on.

– Videli smo da Vlada Kosova ostaje odlučna i videćemo do kada će to trajati, kako će reagovati na pritiske SAD ili EU – kazao je Demhasaj.

On je ocenio da su SAD pitanje taksi shvatile „vrlo ozbiljno“ i dodao da su moguće i druge teže sankcije Vašingtona prema institucijama Kosova.

SAD su od Kosova zahtevale suspenziju taksi kako bi se dala mogućnost nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, dok je premijer Haradinaj odlučan da takse ne budu povučene bez garancija Vašingtona i Brisela da će rezultat konačnog sveobuhvatnog pravno-obavezujućeg sporazuma Beograda i Prištine, biti priznanje nezavisnosti Kosova.

Izvor: Alo

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite

Inline
Inline

Kontaktirajte nas