NISU DOBILI ŠTA SU HTELI: Hrvati beže iz zemlje, ulaze Sirijci opšti haos u privredi…

NISU DOBILI ŠTA SU HTELI: Hrvati beže iz zemlje, ulaze Sirijci opšti haos u privredi…

Sirijci, Bosanci, Makedonci – to je radna snaga koju zapošljavaju hrvatski ugostitelji koji su otkrili kakva su im iskustva sa stranim radnicima.

Iako je vlada prvo odbila da poveća kvote za uvoz radne snage u turizmu, nedavno je ipak popustila pod pritiscima ugostitelja i povećala kvote za turizam i ugostiteljstvo za dve hiljade radnika, i to sa 10.611 na 12.611, s mogućnošću angažmana još hiljadu radnika, a i te kvote su već potrošene.

To smo danas čuli od ugostitelja koji su poslali apel vladi za hitan sastanak, navodeći da je turizam pred kolapsom.

Predsednik Nezavisnog udruženja ugostitelja Marin Medak istakao je da Hrvatska ima najvišu stopu PDV-a na pripremu i posluživanje hrane na Sredozemlju i jednu od najviših stopa u Evropskoj uniji.

“Tražimo hitno smanjivanje te stope na 13 odsto, kao i ukidanje poreza na potrošnju od tri odsto jer nas te stope onemogućavaju da adekvatno platimo domaće radnike koje želimo da zapošljavamo umesto stranaca. Nalazimo se u poreskim okovima koji nam ne dozvoljavaju razvoj i uništavaju ne samo naš sektor nego i turizam kao ključnu granu hrvatske ekonomije. Prihod nam je kroz visoke poreze i davanja praktički nacionalizovan, a svi rizici i obaveze ostaju nama. Naša inicijativa sada je prerasla u aktivnu Koordinaciju ugostitelja Hrvatske kao rezultat krajnje potrebe za promenom”, izjavio je predsednik Nezavisnog udruženja ugostitelja Marin Medak.

“Želimo da zapošljavamo domaće, ali ih nema”

I ostali ugostitelji sa kojima smo razgovarali, kao i predsednik Hrvatskog udruženja turizma Veljko Ostojić, rekli su nam da žele da zapošljavaju domaću radnu snagu, ali problem je, ističu, što nje jednostavno nema.

“Ugostitelji pre svega žele da zapošljavaju domaću radnu snagu. Međutim, u Hrvatskoj nema radnika, otišli su u inostranstvo. Svesni smo da plata nije jedini, ali je svakako najznačajniji aspekt za privlačenje radne snage. Želimo da povećamo plate, ali i da poboljšamo uslove poslovanja. Treba smanjiti PDV na 10 odsto i smanjiti ukupna opterećenja poreza i doprinosa ”, rekao je Ostojić.

Ugostitelji traže poresko rasterećenje kako bi mogli da nude bolje plate i tako privuku hrvatske radnike koji su otišli u inostranstvo jer u Hrvatskoj, navode, nema radnika. Iako se vlada redovno poziva na to da na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje ima hiljade kuvara, konobara i sobarica, ugostitelji se pitaju gde su ti ljudi jer im se ne javljaju na oglase za posao.

To je rekao i Ante Vlašić, predsednik Udruženja ugostitelja Dubrovnik i ujedno predsednik Strukovne grupe ugostitelja pri Županijskoj ekonomskoj komori. On je vlasnik restorana u Dubrovniku i zapošljava strance iz susedne BiH.

“U Hrvatskoj mi se na oglas za 10 radnika javila jedna osoba”

“Zaposlio sam nekoliko kuvara i konobara iz BiH i jako sam zadovoljan njima. Vi ne možete naterati nekoga da radi ako to ne želi. Kažu da na HZZ-u ima puno ljudi koji bi mogli da rade u turizmu, ali recimo kad sam stavio oglas za posao i tražio 10 ljudi, njih troje se javilo, a samo je jedan došao. Dakle, statistički, ljudi postoje, ali ih zapravo nema. Niko se ne javlja na oglase i jedini spas je da dovedemo nekog sa strane. Prednost dovođenja ljudi iz drugih država je ta da možete birati osobu kakva vam odgovara ”, rekao je Vlašić.

Zagrebački ugostitelj i vlasnik dva restorana u centru Zagreba Damir Jurković je otkrio da je pre nekoliko meseci zaposlio bračni par iz Sirije koji radi pomoćne poslove u kuhinji i da je zadovoljan njihovim radom.

Osim njih, od stranaca ima zaposlenog i jednog Makedonca kog posebno hvali. On, kaže, poput hrvatskih radnika, sve razume i sporazumevanje ide bez ikakvih problema.

Razgovarali smo i s Franzom Leticom iz Zagreba koji osim kafića u Zagrebu, ima i kompaniju za izdavanje brodova i jahti pa nam je ispričao da i on za brodove i jahte zapošljava strance, zavisno od toga odakle mu dolaze gosti.

Zapošljava skipere, hostese, kuvare i konobare, a pazi da njegovi klijenti imaju osoblje koje govori njihov jezik bilo da su iz Srbije, BiH, Makedonije.

“Sve zavisi odakle dolaze gosti. Ako recimo dolaze iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, onda se moramo prilagoditi toj kulturi. Ako su klijenti muškarci, onda zapošljavamo mušku radnu snagu na brodu, a ako su žene, onda zapošljavamo žene jer je takva kultura u UAE. Na tržištu rada uvek tražimo osobe koje zadovoljavaju naše kriterijume”, rekao nam je Letica.

U zadnje vreme ima dosta klijenata iz Južne Amerike i Meksika. A ima dosta i Amerikanaca, gostiju iz Južnoafričke Republike i Australije. Ali ipak navodi da je, u odnosu na prošli, buking za 30 odsto lošiji i to zbog prevelike cene vezova u hrvatskim marinama.

Istakao je na kraju da ih je vlada, povećanjem PDV-a na 25 odsto, dovela na rub i stagnaciju turizma.

Ističe kako bi poresko rasterećenje dovelo do povećanja plate radnicima u turizmu, ali i ostalim sektorima jer bi se, kažu, radile brojne investicije na ugostiteljskim objektima.

“Ako vlada ne smanji PDV, uništićemo jedinu granu od koje živimo”

Kad je PDV u turizmu bio 10 odsto, tad se, kaže, dogodila ekspanzija ugostiteljskih objekata, otvoreni su brojni novi objekti, a postojeći su uređeni.

“Zadnje dve godine stagniramo. Ne investira se, ne uvodi se nova ponuda, ne zapošljavaju se povezane delatnosti. Pre bi zapošljavali keramičare, stolare i ostale struke koje su isto imale dobit od ugostiteljstva. A gde su tek dobavljači hrane, OPG-ovci”, navode Letica.

Predsednik Udruženja ugostitelja Primorsko-goranske županije Vedran Jakominić je na pitanje šta će biti ako vlada ne posluša njihove zahteve i ne smanji PDV, rekao da vlada neće imati izbora.

“Verujem da ako budemo kvalitetno radili, da vlada neće imati izbora i da će morati da sprovede poreska rasterećenja u turizmu i ugostiteljstvu. Ako to ne uradi, urušićemo jedinu granu koja nas može izvući. Turizam treba da iskoristimo da pokrenemo drugu granu, jer ostalih grana, koje bi nas hranile, nemamo”, rekao je Jakominić.

Izvor: Index.hr

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite