Evo šta deca obolela od raka kažu da je najbitnije u životu

Pedijatar Elister Mekalpin pitao je terminalno bolesnu decu šta im je zaista važno. Neki odgovori će vas iznenaditi.

Problemi dece (Foto: Pixabay)

Pedijatar Mekalpin brine o teško bolesnoj deci i njegova uloga je da, ako već ne može da ih izleči, barem da im pomogne da poslednje dane života provedu srećni, koliko je to moguće.

Nedavno je ovaj doktor iz Južne Afrike pitao neke svoje mlade pacijente u čemu su najviše uživali u životu, šta ih je najviše radovalo.

Deca koju je ispitivao stara su između četiri i devet godina, mada bi po odgovorima rekli da su mnogo stariji.

Evo kakve je odgovore pedijatar dobio.

„Niko od njih nije rekao da žali što nije više gledao televiziju, niko ne žali što nije više proveo na Facebooku, što se nije više svađao sa drugima i niko od njih nije uživao u bolnici“, tvitovao je dr Mekalpin.

Mnogi su pomenuli svoje kućne ljubimce.

„Volim Rufusa, njegov smešni lavež me zasmejava“, „Volim kada se Džini pribije uz mene tokom noći“, „Najsrećniji sam kada jašem Džejka“ – to su neki od odgovora mališana koji se odnose na kućne ljubimce.

Nije iznenađenje da su mnogi teško bolesni mališani govorili o svojim roditeljima.

„Nadam se da će mama biti dobro, tužna je“, „Tata ne treba da brine, uskoro će me videti ponovo“, „Bog će brinuti o mami i tati kada mene ne bude“.

Zanimljivo je i da su svi mališani rekli da vole sladoled, svi vole knjige i posebno uživaju u pričama koje im čitaju roditelji.

„Hari Poter me je učinio hrabrim“, „Volim priče o svemiru“, „Kada ozdravim, želim da budem sjajan detektiv kao Šerlok Holms“, tvitovao je lekar uz poruku: „Ljudi, čitajte svojoj deci“.

Mnoga deca su rekla da bi volela da nisu toliko brinula šta drugi misle o njima, kao i da bi voleli da su bili bolji prema ljudima koji su bili dobri prema njima.

„Mojim pravim prijateljima nije smetalo kada mi je kosa opala“, „Džejn je došla u posetu posle operacije i nije čak ni primetila veliki ožiljak“, rekla su deca.

Dosta njih reklo je da je uživalo u vremenu provedenom na plaži, a gotovo svi su rekli da vole ljude koji ih zasmejavaju.

„Taj mađioničar je bio tako blesav. Spale su mu pantalone i nisam mogao da prestanem da se smejem“, jedan je od odgovora. „Moj tata pravi smešne face i to mnogo volim“, kaže jedna devojčica.

Deca su rekla i da vole svoje igračke – lutku Sofiju, Betmena i plišanog medu.

Na kraju, svi su rekli da najviše cene vreme provedeno sa svojom porodicom, i da je to najvažnije.

„Mama i tata su najbolji“, „Sestra me uvek grli najjače“, „Niko me ne voli tako kao mama“.

Nakon onoga što je saznao u razgovoru sa bolesnom decom, pedijatar je izdvojio jednu poruku kao zaključak.

„Budite ljubazni. Čitajte više knjiga. Provodite više vremena sa porodicom. Šalite se. Idite na plažu. Zagrlite svog psa. Kažite toj posebnoj osobi da je volite.

To su stvari koje bi ova deca volela da su radila više. Ostalo su detalji.

Oh… i jedite sladoled“, poručuje dr Mekalpin.

Izvor: Mondo

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite