Kako da prebolite vezu u 5 koraka

Kako da prebolite vezu u 5 koraka

Raskid veze je pomalo kao da je neko umro. Žalite za izgubljenom ljubavlju, osećate prazninu, i ima trenutaka kad ste sigurni da više nikada, nikada nećete voleti… Ali, bićete ok. Evo šta možete da uradite da biste se brže oporavili.

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Ne vredi da poričemo, raskidi su grozni kako god okrenete. Za nijansu strašniji postaju ako ste vi ostavljena strana… Ali, kako god da se osećate, preživećete. I volećete ponovo. (Iako vam to možda deluje nemoguće sada, dok vas još celo telo boli za osobom koju volite… i koja vas više ne voli.)

Pokušajte da sagledate situaciju s vedrije strane. Možda vam je trenutno teško da je sagledate u toj izmaglici od suza, dok se davite u čokoladi preispitujući se gde ste pogrešili, ali… sigurno postoji i vedrija strana. Uvek postoji.

Ipak, moraćte, pre nego što je postanete svesni da prođete kroz faze koje će vam pomoći da „svarite“ ono što vas je snašlo. Evo nekoliko oprobanih taktika koje sigurno „rade“:

Izbacite iz svog života sve što vas podseća na bivšeg partnera

Momenatalno. Onog trenutka kad vas je ostavio/ostavila. Znači, nema uhođenja po društvenim mrežama, nema očajničkih poruka ili poziva u tri ujutru, nema „idem samo da se prošetam ispred njegove zgrade, da vidim da li je upaljeno svetlo“ ideja. Uz to, što pre napravite veliko spremanje, to bolje. Sve sitnice koje vas podsećaju na nju ili njega – lete napolje. Ovaj „egzorcizam“ biće paklen, ali… zar nije svaki? Stegnite zube. I počnite da bacate.

„Regrutujte“ svoju ekipu

Koliko god želeli da se nakon teškog raskida osamite i valjate u očajanju, oduprite se tom porivu. Brže ćete preboleti ako imate uz sebe prijatelje na koje možete da se oslonite.

Evo ko mora da bude u vašem timu:

Rame za plakanje

Glas razuma

Osoba za kontrolu štete (u slučaju da ipak zovete bivšeg u tri ujutru da mu čujete glas)

Zarazni optimista

Dajte sebi vremena da odbolujete

Osećate se užasno? Uzmite slobodan dan, umotajte se u ćebence i gledajte filmove, slušajte muziku. Ili, još bolje, idite u šoping i kupite sebi nešto što želite već dugo, ali se vašem bivšem partneru nije dopadalo kako vam stoji i zato to niste kupili (ako mu se dopadalo kako vam stoji crna, kupite nešto ciklama).

Smislite neku lepu zanimaciju kojom ćete popuniti slobodno vreme

Posle raskida može biti teško izboriti se sa viškom vremena koji se odjednom stvorio. Napravite plan, dan za danom, da ne biste pali u iskušenje da ga/je pozovete u trenutku panike. Posvetite se stvarima u kojima uživate. Čitajte, šetajte se, idite na kafu sami i bistrite novine na miru. Ili, još bolje, upišite se na neki kurs… Kuvanje, strani jezik, vožnja… Počnite da vežbate. Vrlo brzo shvatićete da se radujete novim iskustvima i svom novom životu.

Kad malo živnete, vreme je za žurku

Kad se odobrovoljite, napravite sebi žurku, ali ne „osvetničku“ koja će biti posvećena olajavanju bivšeg/bivše, nego jednu kojom ćete proslaviti novi početak i na kojoj ćete se radovati svim tim divnim stvarima koje vas čekaju u budućnosti.

Izvor: Mondo

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite