Kako da zaustavite i sprečite napad panike?

Kako da zaustavite i sprečite napad panike?

Srce vam ubrzano radi, znojite se, osećate bol u grudima, iznenadna malaksalost vam je obuzela ruke i noge… Imate napad panike i evo kako da ga zaustavite.

Napad panike (Foto: Flickr)

Milioni ljudi širom sveta pate od paničnih napada i imaju upravo navedene simptome. Napad može da bude izazvan određenim situacijama, a ponekad izgleda i kao da je napad došao niotkuda.

Tokom napada panike, telo se ponaša slično kao i kada je suočeno sa nekom stvarnom opasnošću, kaže kardiolog dr Sandživ Patel. On dodaje da, iako se ne manifestuju svi panični napadi uvek na isti način, fizički odgovor je isti – telo pokušava da ubrza rad, da bi bilo sinhronizovano sa mozgom.

„Nivo hormona stresa se drastično povećava“, objašnjava lekar, zbog kojeg počinjete da se znojite i srce ubrzano radi.

Nažalost, u većini slučajeva je nemoguće predvideti napad panike, ali postoje načini da se brzo smirite kada nastupi napad. Evo šta bi trebalo da radite.

Preusmerite misli

Kada vas napad panike uhvati u svojim „kandžama“, telo veoma intenzivno reaguje. Psiholog Ketrin Mur kaže da je to jako teško, ali da je veoma važno da kažete sebi da ste OK – čak i ako niste.

„U tom trenutku, većina se oseća kao da se napad nikada neće završiti ili kao da će ih možda čak ubiti. Kažite sebi da se ništa strašno neće desiti. Podsetite sebe da se to ranije već događalo i da se uvek završi“, savetuje ona.

Zamenom iracionalnih misli racionalnim, mozak će signalizirati telu da se smiri.

„Vaše telo misli da je tigar u prostoriji. Podsetite sebe da nema tigra“, metaforično kaže Mur.

Radite vežbe opuštanja

Kada se telo uzbudi usled napada panike, želite da ga smirite.

Psiholog dr Mur savetuje da to uradite tako što ćete vežbati opuštanje mišića – stegnite mišiće, a zatim ih polako opuštajte.

Ona još preporučuje da obratite pažnju na promenu koja se dešava između stezanja i opuštanja mišića jer to ne samo da će vam pomoći da prebacite fokus sa onoga što vas je uznemirilo, već će vam pomoći i da se smirite.

Počnite od jedne grupe mišića, pa onda pređite na drugu.

Preuzmite kontrolu nad disanjem

Panični napadi dovode do toga da ubrzano dišete, a ponekad osećate i vrtoglavicu. Vežbe disanja će vam pomoći da se opustite, a koncentrisanje na disanje će vam takođe pomoći da skrenete misli.

Dakle, ne treba da radite ništa komplikovano – udahnite duboko i izdahnite, i koncentrišite se na disanje.

Cilj vam je da se telo smiri sporim, dubokim disanjem, koje će telu poslati poruku da smiri i druge fizičke efekte paničnog napada.

Pokušajte da shvatite šta vas čini nervoznim

Iako ponekad može da se desi kao da je napad panike stigao ničim izazvan, psiholog kaže da, ukoliko imate takvih problema, svakodnevno zapisujete šta vas čini nervoznim, kako biste otkrili potencijalne okidače.

„Ocenjujte svoju anksioznost tokom dana. Za svaki deo dana izaberite ocene od jedan do deset, gde je deset najviša anksioznost koju u tom trenutku osećate“, kaže dr Mur.

Ako uspete da otkrijete potencijalne uzročnike, moći ćete i da ih izbegnete ili barem ublažite.

Razvijte tehnike prevencije

Stručnjaci kažu da postoje male stvari koje možete da promenite na dnevnoj bazi, i tako smanjite šansu da do napada dođe: smanjite izloženost stresu koliko je moguće, hranite se zdravo, izbegavajte alkohol i kofein, vežbajte.

Ukoliko napadi panike i anskioznost ometaju vaše svakodnevne aktivnosti, potražite pomoć stručnjaka.

Na kraju, podsetite sebe da je napad panike u vašoj moći više nego što mislite.

Izvor: Mondo

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite