POPOVIĆ: Srbija će izvesti IT usluge u vrednosti od milijardu evra

POPOVIĆ: Srbija će izvesti IT usluge u vrednosti od milijardu evra

Srbije će ove godine prvi put dostići izvoz IT usluga vredan milijardu evra, izjavio je ministar za tehnološki razvoj i inovacije Nenad Popović i naglasio da je u 2017. godini prvi put naša zemlja izvezla više IT proizvoda nego žitarica.

Ministar Popović (Foto: Printscreen)

U 2018. godini izvoz IT usluga biti povećan za oko 20 odsto, a država je iz budžeta za ovu godinu izdvojila pet puta više novca za podršku inovacijama, naglasio je Nenad Popović u Privrednoj komori Srbije, gde je predstavljen Evropski institut za inovacije i tehnologije Evropske komisije – EIT Awarenes s Day in Serbia.

Popović ističe da je u 2018. godini za tri puta povećan budžet Fonda za inovacionu delatnost, kao i da će zajedno sa novcem koji će biti na raspolaganju njegovom ministarstvu sredstva za razvoj inovacija biti ukupno povećana pet puta.

„To odlično pokazuje namere Vlade Srbije i kako se odnosi prema inovacijama“, dodao je ministar.

Ukazao je i da je prošle godine izvoz IT usluga iz Srbije dostigao 750 miliona evra i prvi put u istoriji prevazišao izvoz žitarica iz naše zemlje.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološog razvoja i Evropski institut za inovacije i tehnologije Evropske komisije (EIT EK) je, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Fondom za inovacionu delatnost, organizovao info dan „EIT Awarenes s Day in Serbia“.

Naglasio da je EIT vodeća evropska institucija u toj oblasti i da je današnji skup u Privrednoj komori Srbije važan za saradnju nauke, privrede i inovacione sredine.

Naveo je da će EIT 13. februara organizovati info dan i da će privrednici danas moći da dobiju sve informacije kako mogu da sarađuju sa tom institucijom, kao i da Vlada pomaže razvoj inovacione infrastrukture i povezivanje svih učesnika.

Izvor: Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite