SRBIJA U LOŠOJ SITUACIJI: Norveška udvostručuje finansijsku pomoć našoj zemlji

SRBIJA U LOŠOJ SITUACIJI: Norveška udvostručuje finansijsku pomoć našoj zemlji

Ambasador Kraljevine Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad preneo je danas premijerki Ani Brnabić da je norveška vlada potvrdila da će ove godine finansijska pomoć te države Srbiji biti dvostruko veća.

Norveška zastava (Foto: Pixabay)

U skladu sa razgovorima koje je srpska premijerka imala tokom posete Oslu u novembru prošle godine, norveška vlada je, u cilju produbljenja saradnje dve zemlje, donela je odluku da se iz budžeta na ime podrške Srbiji ove godine 6,3 miliona evra, umesto oko 3,1 milion evra, koliko je Srbija dobila 2017. godine, istakao je ambasador Bjornstad.

Kako je prenela vladina Kancelarija za saradnju s medijima, polovinu tih sredstava Norveška će uputiti u ekonomski razvoj najsiromašnijih delova Srbije.

Uz navedena direktna sredstva, Norveška će nastaviti da pruža podršku Srbiji i kroz regionalne programe.

Norveški ambasador potvrdio je srpskoj premijerki i da će početkom jula ove godine predsednica Vlade Kraljevine Norveške Erna Solberg doći u zvaničnu posetu Srbiji.

Dolazak norveške premijerke takođe je jedan od efekata prošlogodišnje posete premijerke Brnabić Oslu, kada je srpska premijerka razgovarala sa Solbergovom, zatim sa ministarkom spoljnih poslova Norveške Ine Eriksen Soreide, kao i sa direktorkom Konfederacije norveških poslodavaca Kristin Skogen Lund.

Brnabić i Bjornstad su se saglasili da su politički i bilateralni odnosi Srbije i Norveške veoma dobri i prijateljski i da u tom pravcu ima prostora za jačanje ekonomske saradnje, ističe se u saopštenju.

Premijerka Srbije zahvalila je Norveškoj na velikoj pomoći koju ta država pruža srpskim reformama i evropskom putu naše zemlje, kao i norveškim kompanijama koji su svojim dolaskom pozitivno uticali na opštu poslovnu klimu u zemlji.

Izvor: Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite