Vruć čaj može naškoditi vašem zdravlju

Ako čaj pijete dok je vreo, možete ozbiljno naškoditi zdravlju.

Čaj (Foto: Pixabay)

Osobe koje redovno piju jako vruć čaj izložene su povišenom riziku od raka jednjaka, a dodatni faktori rizika su pušenje i konzumacija alkohola.

Ali, čak i osobe koje nikada nisu pušile niti pile alkohol, su u većoj opasnosti od ovog tipa kancera ako svakodnevno piju vreo čaj, upozoravaju naučnici.

Istraživanje sprovedeno u Kini, gde je ispijanje čaja deo kulture življenja, pokazalo je da je kod osoba koje piju čaj topliji od 65 stepeni Celzijusa rizik od raka jednjaka pet puta viši nego kod osoba koje nemaju tu naviku, naročito ako su u „jednačinu“ uključeni i alkohol i cigarete, prenosi „Dejli mejl“.

Ova veza objašnjava se time što vreo čaj izaziva povrede koje oštećuju površinski sloj sluzokože jednjaka, tako da opasni toksini iz alkohola i cigareta lakše dospevaju do tkiva.

Ovaj tip raka najčešće zahvata grlo i jednjak, a javlja se uglavnom kod ljudi koji su u sedmoj deceniji života, češće kod muškaraca. U ranim fazama, dok je tumor mali, obično je bez simptoma, ali kad počne da raste, javljaju se problemi sa guranjem, loše varenje, gorušica, vraćanje hrane nakon jela, gubitak apetita…

Faktori rizika su hronična gorušica, pušenje, konzumacija alkohola tokom dužeg vremenskog perioda, gojaznost, nezdrava ishrana sa nedovoljnim unosom voća i povrća.

Izvor: Mondo

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite