DAČIĆ U UN: Srbija preko 4 godine čeka sprovođenje Briselskog sporazuma

NjUJORK – Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je danas da je realnost na Kosovu i Metohiji takva da ni posle četiri i po godine nema naznaka da će Priština ispuniti svoju obavezu i formirati ZSO, a da nedavno ubistvo Olivera Ivanovića ukazuje da je bezbednosna situacija na Kosovu nesigurna i osetljiva.

Dačić (Foto: Screenshot)

On je na sednici Saveta bezbednosti (SB) Ujedinjenih nacija (UN) na kojoj se razmatra izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmika, rekao da su pre početka sastanka stigle sugestije da se „držimo teme sastanka i pokažemo konstruktivnost, miran ton uz izbegavanje konfrontacija”.

„Kao i pre fokusiraću se na aktuelnu situaciju i izveštaj generalnog sekretara. Nadam se da će i predstavnica Prištine prihvatiti te sugestije, da neće držati istorijske lekcije i iznositi neistine i ulepšavati stvarnost i ignorisati izveštaj generalnog sekretara i realnost na terenu”, rekao je Dačić.

On je podsetio da je Briselski sporazum potpisan 2013. i da je uspostavljanje ZSO za Srbiju „krucijalno pitanje od nemerljivog značaja” jer treba da zaštiti vitalne interese Srba na Kosovu.

„Srbija četiri i po godine strpljivo čeka da Kosovo ispuni tu obavezu. Nema države u SB UN koja nije apelovala da Kosovo tu obavezu ispuni, ali pomaka ima malo. Generalni sekretar konstatuje da nema napretka i da nema naznaka kada će se to desiti. To je realnost na terenu”, poručio je on.

Takođe, naveo je da je Srbija konstruktivno i posvećeno učestvovala u dijalogu verujući da će rešavanje svih otvorenih pitanja doprineti miru i stvaranju prilika za napredak regiona i članstvo regiona u EU.

„Uvereni da nema druge alternative. Srbija je dosledno primenjivala svoje obaveze, Srbija je spremna da nastavi dijalog ali postavlja se pitanje da li će ijedan dogovor imati smisla ako nema naznaka o formiranju ZSO”, poručio je Dačić.

Realnost na terenu je, dodao je Dačić, i to da je 16. januara ubijen Oliver Ivanović i da je ovaj događaj dramatično ugrozio sigurnost na Kosovu.

„Ubistvo je bezumni teroristički akt koji ugrožava stabilnost ne samo severa već i celog regiona”, upozorio je on.

Podsetio je da je sever Kosova 21. i 22. januara posetio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je tada pozvao na očuvanje stabilnosti i mira, staloženosti i dostojanstva i naveo da se sve mora rešavati dijalogom i mirnim putem.

Podsetio je da je Srbija uputila pismo Unmiku i Euleksu da njeni organi učestvuju u istrazi, što je ponovio i Vučić u razgovoru sa Hašimom Tačijem.

„Prištinske institucije su to odbile, ali tri nedelje kasnije nemamo nikakve informacije osim nekih izjava zvaničnika da je reč o mafijaškom obračunu i da nije etnički motivisano. To vodi samo ka zamagljivanju. Privođenje pravdi nalogodavaca i izvršilaca i otkrivanje motiva ključno je za mir”, rekao je Dačić.

To je sve dokaz da je „bezbednosna situacija nesigurna i osetljiva i potvrđuje potrebu prisustva međunarodnih snaga”, zaključio je Dačić.

Izvor: Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite