Nova vrsta terapije za hepatitis C

Nova vrsta terapije za hepatitis C

Do kraja nedelje ponude za interferon fri tretman. Isprva lek za 60 pacijenata, a postupno za sve koji imaju indikacije

Nova terapija za obololele od hepatitisa C (foto:pixabay)

ZA 60 obolelih od hepatitisa, za mesec do dva, o trošku osiguranja biće obezbeđena najsavremenija, tzv. interferon fri terapija, potvrđeno je u utorak „Novostima“ u Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja.

Ova terapija se u svetu na više od 100.000 inficiranih pokazala efikasnom u 96 do 100 odsto slučajeva.

– Na početku, terapiju će dobiti 60 pacijenata, a zapravo će je postupno dobijati svi koji po mišljenju republičke stručne komisije imaju indikacije za njenu primenu – objašnjavaju u RFZO.

Na sastanku u RFZO, kojem su, prema saznanjima „Novosti“, prisustvovali predstavnici sva tri proizvođača čija je savremena terapija za hepatitis C registrovana na našem tržištu, dogovoreno je u utorak da proizvođači dostave ponude do kraja nedelje, da bi se sledeće sedmice o njima izjasnila i Centralna komisija za lekove.

Interferon fri terapija je u obliku tableta i primenjuje se 12 nedelja. U susednoj Hrvatskoj ona košta 42.000 evra po pacijentu, ali moguće je, kako saznaju „Novosti“, da će proizvođači Srbiji ovaj lek ponuditi po nižoj ceni, i recimo uz donaciju u testovima. To je, donekle, postalo i praksa farmaceutskih kompanija kad sa proizvodima ulaze na nova tržišta.

Uz posredovanje Ministarstva zdravlja, koje je podržalo zahteve udruženja pacijenata za bolju terapiju, proizvođači interferon fri terapije su prihvatili model posebnih ugovora, na osnovu kojih se obezbeđuju inovativni lekovi.

DONACIJA

SA IZUZETKOM 20 pacijenata koji su u pet infektivnih i dve gastroenterološke klinike lečeni interferon fri terapijom iz donacije, ostali se leče „pegilovanim interferonom“ i „ribavirinom“. Ta terapija ima ograničene efekte, i više od 50 odsto pacijenata ne reaguje na nju, a kod 20 odsto virus se vrati.

Izvor: Novosti

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite