ZAHTEV UŠAO U PROCEDURU: Preko 30.000 Vojvođana peticijom traži ruski humanitarni centar u Vojvodini

Vojvođanska grupa SRS predala je zvaničan zahtev Skupštini Vojvodine da se dnevni red naredne sednice dopuni Donošenjem zaključaka o pokretanju inicijative za formiranje Srpsko – ruskog humanitarnog centra u Vojvodini. Radikali su uz zahtev predali i 31.157 potpisa podrške građana Srbije, koji žive na prostoru Vojvodine.

Đurađ Jakšić (Foto: Screenshot)

„Srpska radikalna stranka je mišljenja da je Vojvodini neophodan jedan ozbiljan centar za hitne intervencije u vanrednim situacijama, za intervencije u slučaju prirodnih nepogoda, požara i poplava, po uzoru na Srpsko – ruski humanitarni centar u Nišu, koji je bez sumnje najbolji humanitarni centar u ovom delu Evrope. Mi srpski radikali očekujemo da većina poslanika u pokrajinskoj Skupštini pokaže političku mudrost, zrelost i odlučnost i pruži podršku ovoj inicijativi Srpske radikalne stranke, čime bi učinili prvi korak u realizaciji ideje da Vojvodina dobije savremen i ozbiljan centar za hitne intervencije u saradnji sa bratskom Ruskom Federacijom“, izjavio je Đurađ Jakšić, predsednik Poslaničke grupe „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“ u Skupštini Vojvodine.

Radikali zahtevaju da se, zaključcima Skupštine Vojvodine, zaduži Pokrajinska vlada da podnese inicijativu Vladi Republike Srbije za potpisivanje sporazuma sa nadležnim ministarstvom Ruske Federacije o osnivanju Srpsko – ruskog humanitarnog centra na teritoriji Vojvodine.

„Svedoci smo da ovi hohštapleri sa Zapada vrše pritisak da se Srpsko – ruski humanitarni centar u Nišu zatvori, a mi srpski radikali insistiramo na tome da mu se, u skladu sa međuvladinim sporazumom, dodeli diplomatski status i da se otvori još jedan na prostoru Vojvodine. Srpska radikalna stranka je za nepunih mesec dana prikupila više od 30.000 potpisa podrške građana sa prostora severne srpske Pokrajine. Zahvaljujemo se svim slobodoljubivim građanima, svim rodoljubima i patriotama, koji su podržali ovu ideju i inicijativu Srpske radikalne stranke“, istakao je Jakšić.

Jakšić je rekao da ovu inicijativu Srpske radikalne stranke možda najslikovitije opisuju događaji sa ovih prostora iz 18. i 19. veka. Kada je Bečki dvor vršio pritisak na Srbe da se odreknu svoje pravoslavne vere i pređu na katoličanstvo, Srbi iz Šajkaške oblasti su bili još čvršći u veri, a odgovarali su na taj način, što su gradili nove bogomolje i crkve.

„Tako i mi srpski radikali, po uzoru na naše slavne pretke, u vreme kada Zapad traži da se ukine Srpsko – ruski centar u Nišu, tražimo da se otvori još jedan na prostoru Vojvodine, jer je to interes svih građana koji žive u ovom delu Srbije“, zaključio je Đurađ Jakšić.

Autor: 021.rs

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite