ČEDOMIR JOVANOVIĆ: Reći ću Hanu da nas nacionalisti koče u EU

ČEDOMIR JOVANOVIĆ: Reći ću Hanu da nas nacionalisti koče u EU

Na današnji sastanak Johanesa Hana, komesara za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju, sa predstavnicima opozicije nisu pozvani lideri pokreta Dosta je bilo i Dveri Saša Radulović i Boško Obradović.

Čeda Jovanović(Foto:Printscreen)

Od pozvanih jedino se neće odazvati Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke. Kako nam je rečeno u Dverima, nelogično bi bilo da komesar za proširenje EU na sastanak zove „antievropsku stranku“, odnosno da sve i da su dobili poziv, ne bi mu se odazvali. U pokretu Dosta je bilo juče nismo uspeli da dobijemo potvrdu naše informacije da njihov predsednik Saša Radulović nije pozvan na sastanak.

Izvori Danasa, međutim, tvrde da se njegovo ime ne nalazi na spisku zvanica za razgovor sa Johanesom Hanom. Na sastanak idu Dragan Šutanovac, predsednik Demokratske stranke, Čedomir Jovanović, lider Liberalno-demokratske partije, Boris Tadić, predsednik Socijaldemokratske stranke, Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, Zoran Živković, predsednik Nove stranke, Saša Janković, predsednik Pokreta slobodnih građana, a umesto Jeremića sastanku će prisustvovati Nikola Jovanović, potpredsednik Narodne stranke. Kako nam je rekao Jovanović, Jeremić danas nije u zemlji i to je razlog zbog kojeg neće ići na razgovor. – Nema vremena za dosadašnji način saradnje, potrebno je efikasno partnerstvo u rešavanju pitanja Kosova i Bosne, vezivanje pozitivnog rešenja za konkretnu podršku u procesu EU integracija i jačanju ekonomskih odnosa u regionu. Potrebne su hitne zajedničke mere kako bi se ojačale demokratske i liberalne snage na zapadnom Balkanu koji je u velikoj meri talac populista i nacionalista koji su velika pretnja svima koji rade na evropskoj agendi – ističe za Danas Čedomir Jovanović, lider LDP, pre susreta sa Hanom.

On dodaje da Srbija „presudno zavisi od spremnosti EU da u potpunosti razume stanje u regionu“, kao i rešenosti proevropskih snaga u društvu da je menjaju i po dubini, najkonkretnije i suštinski, za šta smo, kako kaže, „sigurno spremni i sposobni“. Jovanović dodaje da „momentalno moramo zajedničkim naporom prekinuti trend instant sukoba kako između država regiona tako i unutar svakog od naših društava“, jer se njima, smatra lider LDP, veštački stvaraju krize koje kamufliraju prave probleme.

Uoči sastanka, Dragan Šutanovac izjavio je za Danas da će Han od njega imati priliku da čuje „kakvo je pravo stanje stvari u Srbiji nakon pola decenije vlasti Aleksandra Vučića“.

– Sa koalicijom okupljenom oko Srpske napredne stranke nema evropskih integracija Srbije. Srbija stoji na evropskom putu već šest godina, mehanički se otvaraju poglavlja koja se ne zatvaraju. Srbija stoji u mestu, ni na jednom polju nema modernizacije, nema napretka u vladavini prava, reformi pravosuđa, medijima, slobodi govora, kao ni u ekologiji i drugim oblastima – istakao je predsednik DS za Danas.

Prema njegovim rečima, Srbija mora da ubrza put evrointegracija a ona to ne može sa SNS.

– Jasno je nakon šest godina da je Demokratska stranka autentična snaga evrointegracija dok je u interesu SNS da se taj proces nikada ozbiljno ne sprovede – zaključuje Dragan Šutanovac za Danas.

Izvor: Politika

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite