Da li je Vučić upravo najavio referendum o Kosovu i EU?

Da li je Vučić upravo najavio referendum o Kosovu i EU?

Došlo je vreme da donesemo odluke, poručio je predsednik Aleksandar Vučić, neposredno nakon što je Evropska unija stavila u izgled mogućnost članstva Srbije u evropskoj porodici 2025. godine. Kaže da je njegova obaveza da iznese svoje predloge za rešavanje ozbiljnih problema, a da građani Srbije moraju da kažu da li smatraju da je to dobro ili ne.

Vučić (Foto: Screenshot)

Posle usvajanja evropske Strategije, pitanje mogućeg referenduma u Srbiji vraća se na dnevni red.

„Nije odluka na nama, odluka je na građanima, nećemo moći da idemo protiv volje naroda, građani Srbije će morati da kažu svoj stav i svoj sud kako vide budućnost ove naše lepe zemlje“, rekao je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U budućnosti, pred građanima bi moglo da se nađe više odluka.

„Neka ozbiljnija pomeranja granica su sigurno nešto što traži neku vrstu ili referenduma ili na drugi način obezbeđenog legitimiteta takvih odluka. Ako se bude pristupalo EU ili se na drugi način budu neka slična pitanja rešavala, u tom slučaju bi referendum bio najbolje rešenje“, smatra prof. dr Vladimir Vuletić, sociolog.

Referenduma je u poslednjih 30 godina bilo šest puta. I sedmi je izvestan uz napomenu upućenih da s njim ne treba žuriti.

Vladan Petrov, profesor Ustavnog prava Pravnog fakulteta, kaže da je to krajnje i izuzetno sredstvo.

„Treba povesti računa o tome kada ga raspisati, kakvo će biti referendumsko pitanje, da li će to biti referendum u sklopu nekog postupka za promenu Ustava ili će to biti možda nekakav prethodni referendum gde treba da se možda i konačno izjasnimo o tome da li na evropskom putu idemo sa Kosovom i Metohijom ili bez njega?“, dodaje Petrov.

Građani su se na referendumu o najvišem pravnom aktu izjašnjavali 2006. Tada je u Preambuli novog ustava istaknuto da je Kosovo i Metohija u sastavu Srbije.

Izvor: RTS

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite