EU POSTAVLJA NOVI USLOV: Srbija da potpise pravni akt po kome je Kosovo drzava!

Beograd i Priština moraće da potpišu pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa kako bi napredovale evropskim putem, piše u usvojenoj Strategiji EU za Zapadni Balkan. Međutim, ono što je novina jeste što će to morati da se desi “hitno”.

Uslov koji se mora ispuniti ako hoćemo u EU(Foto:Pixabay)

Za razliku od predloga ovog dokumenta, gde se kao rok za to pominjao kraj 2019. godine, u usvojenoj Strategiji se u nekoliko navrata ističe “hitnost” donošenja ovog dokumenta.

– Bez efektivne i sveobuhvatne normalizacije odnosa Beograda i Prištine kroz dijalog, ne može biti trajne stabilnosti u regionu. Sveobuhvatni, pravno obavezujući sporazum o normalizaciji je hitan i suštinski kako bi Srbija i Kosovo mogle da napreduju svojim evropskim putem – navodi se u tekstu.

Takođe, piše i da u slučaju Srbije, implementacija ovog dokumenta mora da napreduje znatno brže.

Korist i za Srbiju i za Kosovo

Zanimljivo je da je upravo ovo jedna od konkretnijih stvari koja se navodi na najviše mesta u dokumentu, koji je Srbiji donekle “iscrtao” evropski put, I koji poručuje da je 2025. godine može videti kao deo Unije. Ipak, to nije dovoljno jer se u slučaju Srbije “moraju ispuniti privremeni standardi vezani za odnose sa Kosovom (Poglavlje 35), a pravno obavezujući sporazum o stabilizaciji zaključiti hitno”.

– U slučaju Srbije, neophodno je postići složen, pravno obavezujući sporazum, koji održava konsolidaciju i potpunu normalizaciju odnosa sa Kosovom – piše u tekstu.

Iz svega ovoga jasno je šta će biti pitanje svih pitanja kada je reč o Srbiji, ali nije najjasnije, šta ta “hitnost” podrazumeva, koji su rokovi, i do kada će odnosi sa Kosovom morati da budu rešeni.

Prvo obaveze iz Briselskog sporazuma

Kako za “Blic” objašnjava ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, Strategija o proširenju ne može da menja pregovarački okvir sa Srbijom, koji jasno kaže da je obaveza da se na kraju procesa pregovora potpiše i pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa. Za to je, kaže, potrebno da obe strane, odnosno Beograd i Priština, sprovedu najpre sve obaveze iz Briselskog sporazuma.

Izvor: Blic

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite