Da li će se Vućić izvinjavati Hrvatima? Evo šta pišu njihovi mediji…

Da li će se Vućić izvinjavati Hrvatima? Evo šta pišu njihovi mediji…

Uprkos pozivu hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da se zaustavi „verbalni rat“ na liniji Zagreb – Beograd, uoči prve zvanične posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u Hrvatskoj se ne stišava bura izazvana najavom te posete.

Vučić sa Kolindom Grabar Kitarović (Foto: Screenshot)

Dolazak Vučića, naime, svakodnevna je tema u medijima, ali i parlamentu i vladi, a prećutana je samo u govoru premijera Andreja Plenkovića u utorak u Evropskom parlamentu u Strazburu.

I dok udovice hrvatskih veterana i udruženja veterana pripremaju protest zbog posete predsednika Vučića, hrvatski parlamentarci su složni u jednom – da je dijalog između dveju država nužan da bi se rešili sporni problemi.

Opozicija, međutim, ne veruje da će posle posete predsednika Vučića doći do bilo kakvih pomaka u odnosima dve države.

Neki poslanici najuticajnije HDZ, čiji je premijer Plenković predsednik, poput Miljana Brkića, ministar odbrane Damir Krstičević i neki iz opozicije smatraju da Vučić neizostavno treba da se izvini za govor u Glini, 1995. godine.

Gotovo svi elektronski mediji na svojim portalima objavili su taj, za njih sporni govor u Glini, a poneki ne propuštaju priliku da Vučića nazivaju četnikom.

Bivši generalni sekretar te stranke Domagoj Ivan Milošević, ne osvrćući se na zahteve za izvinjenje srpskog predsednika, akcenat stavlja na privrednu saradnju.

On je za portal Net.hr rekao da su „hrvatsko-srpski odnosi jako opterećeni posledicama agresije na Hrvatsku, ali čuvati i voleti svoje ne može i ne sme isključiti saradnju sa susedima“.

„Sa svim susedima treba razgovarati, a posebno sa Srbijom u koju su hrvatski privrednici uložili milijarde kuna što je važno za tržište“, kaže Milošević i dodaje da je „Hrvatska lider Zapadnog Balkana i tu poziciju mora zadržati i na privrednom i političkom planu“.

Poslanik HDZ Josip Đakić je potvrdio danas u Saboru da će Zajednica županijskih udruženja i članova hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR) podržati proteste povodom najavljene Vučićeve posete.

Protest će, kazao je, biti organizovan jer srpske vlasti nisu ispunili kriterijume i merila koja su sa Srbijom dogovorena u pretpristupnim pregovorima Srbije i EU.

Iz najuticajnije opozicione SDP ističu da su neophodni dobri odnosi Hrvatske i Srbije, ali i svih zemalja u regionu, te samim tim i dijalog.

Ipak, kažu da je teško reći da ovo baš najbolje vreme za Vučićev dolazak s obzirom na atmosferu koja vlada.

„Izjave ni sa jedne strane ne ohrabruju i s obzirom na njih bilo kakav pomak u rešavanju spornih pitanja gotovo da je nemoguć“, kaže za Net.hr Domagoj Hajduković.

Na konstataciju da je njegov kolega Bojan Glavašević izjavio da mu je Vučićev dolazak „apsolutno neprihvatljiv“, te da je neophodno da se izvini, Hajduković kaže da je to stav na koji Glavašević ima pravo, ali i da Vučićevo izvinjenje ne bi bilo na odmet.

„Vučić bi trebalo da se izvini lično radi uloge u ratu koju je imao i to izvinjenje ne bi trebalo da bude formalno, već iskreno“, smatra Hajduković.

Izvinjenje bi, kako se navodi, rado čuli i u opozicionom Živom zidu, zbog Vučićevih izjava, ali i zbog, kako kažu, politike Srbije koja se ne ograđuje od četništva čija ikonografija je neretko viđena u poslednje vreme i u Srbiji, ali i Hrvatskoj.

I oni kao i SDP smatraju da nekih posebnih pomaka u razgovorima neće biti.

U toj stranci smatraju i da cela situacija vezana uz pozivanje Vučića ukazuje na nekoordinaciju, „između dva brda, Banskih dvora i Pantovčaka“, jer vidljivo je, kaže Haduković da između predsednice i premijera o tome nije bilo konsultacija.

„Mislim da se ništa neće promeniti dok su ove garniture na vlasti, jer su zakopane u istoriji. Mnogo je otvorenih pitanja, od pitanja nestalih, sukcesije, povratka arhivske građe…“, rekao je poslanik Branimir Bunjac iz Živog zida.

On smatra da se ovom posetom srpskog predsednika skreće pažnja od bitnijih tema kao što je, na primer, Agrokor.

Prema rečima Bunjca, u Živom zidu ne misle da po ovom pitanju ima neslaganja predsednice i premijera, već da je reč o nekoj vrsti kampanje u koju je Kolinda Grabar-Kitarović već krenula.

„Ona je aktivna, meša se u sve i u ono što joj nije u nadležnosti i ne verujem da zbog ovoga neće biti kandidatkinja za predsednicu svoje dosadašnje stranke“, zaključio je Bunjac.

Izvor: Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite