MERKELOVA GUBI KONCE: Ostaje bez ministarstva finansija, spoljne politike i socijalnih pitanja!

Angela Merkel, poznata kao majstor pregovaranja, uspela je da izdejstvuje sklapanje koalicionog ugovora. To u inostranstvu cene, ali kod kuće ona baš i ne izgleda kao pobednica, ocenjuje Katarina Krol.

Kancelarka Merkel (Foto: Flickr)

Ovakav dan ni prekaljeni političari nisu skoro doživeli. SPD se vratila i pokazala čime raspolaže. Stranka koja je na izborima osvojila rekordno niskih 20,5 procenata glasova, obezbedila je sebi ključna ministarstva za finansije, spoljnu politiku, rad i socijalna pitanja. Kakav uspeh.

Onaj ko u Ministarstvu finansija može da zavrće i odvrće slavinu, upravlja i kompletnom politikom nemačke vlade. Onaj ko sedi u Ministarstvu spoljnih poslova, nastupa na svetskoj pozornici i za to dobija aplauz u Nemačkoj. Ministar spoljnih poslova je gotovo uvek najomiljeniji političar u državi. A SPD-u su potrebne vodeće figure koje ljudi vole. Ministarstvo za rad i socijalna pitanja za SPD znači da može da oblikuje konkretnu politiku na polju koje je više nego važno za njenu klijentelu: polju socijalne pravde.

CDU postavlja kancelarku – i šta još?

Postavlja se pitanje: šta je ostalo za Demohrišćane? CDU postavlja kancelarku – pa onda dugo nema ničega. Osim toga, ne postoji neki veliki zajednički demohrišćanski projekat. Jeste – Angela Merkel je uspela da izdejstvuje sklapanje koalicionog ugovora. Pri tome je radila u interesu zemlje i stabilnosti. To u inostranstvu cene, ali kod kuće ona baš ne izgleda kao pobednica.

Angela Merkel – poznata kao majstor pregovaranja, morala je da vodi koalicione razgovore s jedne vrlo nepovoljne pozicije. Pokušaji da sklopi koaliciju sa liberalnom FDP i Zelenima, još početkom novembra su uspeli. Sada se nema više vremena. Nemačka je na međunarodnom planu samo ograničeno delatna a narod gotov iznerviran dugim čekanjem na novu vladu. Tome treba dodati i napade iz sopstvenih redova, gde se spekuliše čak i o tome ko bi mogao da nasledi Merkelovu. SPD je bila i ostaje poslednji spas za kancelarku. No, i SPD još mora da prođe kroz predstojeći unutarstranački referendum. Njegov rezultat bi mogao da bude tesan i zato krije najveći mogući potencijal za ucenjivanje. To nije dobra pozicija za šeficu CDU.

Tome treba dodati i da se Angela Merkel nalazi pred svojim poslednjim mandatom. To mora da iskoristi da bi regulisala ko će je naslediti. No, ko će u kojem ministarstvu uspeti uopšte da se profiliše za tako nešto?

Izvor: DW

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite