ORBANOV ŠAMAR MERKELOVOJ U SRED NEMAČKE: Vi ste hteli migrante mi nismo, vi gušite demokratiju!

ORBANOV ŠAMAR MERKELOVOJ U SRED NEMAČKE: Vi ste hteli migrante mi nismo, vi gušite demokratiju!

Premijer Mađarske posetio je danas Nemačku gde se sastao saliderima Hrišćanske socijalne unuje (CSU) koja je osvojila 46 poslanika na izborima za Bundestag i 101 od 180 poslanika u parlamentu Bavarske. Orban je uputio oštre kritike Briselu sa izjavom koje iskazuju stav da su su oni hteli migrante, a mađarska nije pored čega je dodao da Brisel guši demokratiju u Evropi. Poseta lidera Mađarske izazvala je osude brojnih nemačkih političara uključujući i Martina Šulca koji je izjavio da ovakva poseta smanjuje šanse da CSU učestvuje u budućoj vlasti u Nemačkoj. 

Premijer Mađarske (Foto: Wikimedia)

Poručio sam našim prijateljima da ćemo do kraja 2018. godine u Evropi ponovo vratiti volju naroda i da će Evropljani korak po korak sproveti one politike koje su u njihovom najboljem interesu po pitanju migracije. Rekao sam i ranije da je problem migracije postao problem demokratije, narodi Evrope imaju slobodnu volju i nije uopšte sporno da oni ne žele da žive pod pretnjom terorizma, žele bezbednost i žele da im granice budu zaštićene. Građani žele da se oni koji nemaju razloga niti prava da žive u Šengenu sklone – rekao je Viktor Orban tokom posete Nemačkoj.

Godinama postavljam pitanje da li je moguće sprovesti volju naroda u Evropi po pitanju ilegalne imigracije? U mnogim državama nije i to je kršenje demokratskih principa.  Od gospodina Sehofera sam naučio nekoliko stvari, primarno da se legalnost ne može bazirati na ilegalnosti, i zbog toga vladavina zakonam mora da se primenjuje. Ja mogu da kažem da je Mađarska zemlja koja se drži tih principa i mi od starta branimo naše granice i Šengen.

Mađarska gradi ograde i pazi na svoje granice dok se u drugim zemljava praktikuje princip ilegalnosti i slavi se haos. Naši partneri u Bavarskoj poštuju princip legalnosti i možete me shvatiti kao kapetana vaše granične patrole, jer juzna bavarska nije daleko od srpsko-mađarske granice- rekao je mađarski lider i dodao da kada Mađarska brani svoju granicu ona brani i Bavarsku.

Predsednik Hrišćanske socijane unije Horst Sehofer je priliko zajedničkog sastanka lidera ove parlamentarne stranke sa premijerom Mađarske, da ne je Viktor Orban lider koji poštuje vladavinu zakona i vidi ga kao saveznika CSU.

Izvor: Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite