OVO JE POZADINA: Kandidatura Nataše Kandić za Nobela povezana sa priznavanjem Kosova!

OVO JE POZADINA: Kandidatura Nataše Kandić za Nobela povezana sa priznavanjem Kosova!

Život je partija šaha. Možda je tabla veća i postoji više figura, ali svi težimo istom cilju – pobedi. ŠAH-MAT! Američki kongresmen Rodžer Viker, koji je istovremeno i predsednik Helsinškog komiteta u Sjedinjenim Američkim državama, i član Doma za spoljne poslove Kongresa SAD Eliot Endžel nominovali su šeficu Fonda za humanitarno pravo (FHP) Natašu Kandić za Nobelovu nagradu za mir.

Piše: Milan Dobromirović

Nataša Kandić (Foto: Screenshot)

Mislite li da se ova vest slučajno pojavila baš sad, u ovoj godini?

Na stranu to što su Kandićevu nominovali osvedočeni albanski lobisti. Na stranu i to što je, prema mom skromnom mišljenju, Nobelova nagrada toliko unižena (setite se da ju je dobio i Marti Ahtisari). Evo nekoliko činjenica koje će vas navesti na razmišljanje.

Godine 2017. nagradu je osvojila Međunarodna kampanja za ukidanje nuklearnog oružja. Iste godine, na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija sporazum o zabrani nuklearnog oružja (koji je zvanično usvojen), bojkotovale su sve zemlje koje poseduju ovo oružje, uključujući SAD. O kakvom onda usvajanju pričamo?!

O tome da danas preti nuklearni rat između Amerike i Severne Koreje ne treba ni trošiti reči.

Godine 2013. nagradu je dobila Organizacija za zabranu hemijskog oružja. Iste godine, Sirija je prijavila arsenal hemijskog oružja za koji je upravo ova organizacija ustvrdila da je stopostotno uništen. Zašto su onda Vašington, London i Pariz prošle godine optužili Damask da je koristio hemijsko oružje u provinciji Idlib? Dakle, da li je to oružje ikada uništeno? Ili je Nobel trebalo samo da nam zamaže oči.

Nadalje, 2012. godine nagrađena je Evropska unija. Tek, baš te godine je po prvi put pomenut „bregzit“ (doduše kao „Brixit“), odnosno izlazak Velike Britanije iz EU, što se na kraju i desilo.

Još jedna zapanjujuća podudarnost!

Dakle, zašto je ove godine baš Kandićeva nominovana za Nobelovu nagradu? Ima li to veze sa strategijom proširenja EU, u kojoj Brisel traži da Beograd i Priština „hitno“ (i velikim slovima „HITNO“) potpišu pravno obavezujući dokument?

Treba li podsetiti i na nadolazeće izbore u BiH, krizu u Makedoniji i Grčkoj u kojoj se pominje priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Prištine, haos u Albaniji, ubistvo lidera SDP Olivera Ivanovića?

Podsetiću i na još jednu „podudarnost“ – baš ove godine u julu na samitu Berlinskog kongresa u Londonu lideri postjugoslovenskih država trebalo bi da potpišu Sporazum o osnivanju REKOM-a, iza kojeg stoji upravo Kandićeva!

Na kraju, logično je postaviti pitanje: ko će i kako probati da u bezbednosno krhkom regionu iskoristi REKOM?

Za koga će ta organizacija voditi kampanju?

I kako će svemu tome pomoći Nobelova nagrada.

Mislite o tome. Izađite iz magle.

Izvor: Fakti.org

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite