HARADINAJ KUKAO STRANIM MEDIJIMA: Kosovo nije dovršena država, a Euleks odlazi!

Kosovo nije dovršeno, kaže u intervjuu za Tagesšpigel premijer Kosova Ramuš Haradinaj povodom deset godina nezavisnosti, a ministarka pravosuđa Abelard Tahiri najavljuje kraj misije Euleksa sredinom godine.

Ramuš (Foto: Screenshot)

Nekoliko portala nemačkih novina među kojima „Velt i Štutagrter cajtung“ prenose vest nemačke novinske agencije DPA da „Kosovo hoće juna ove godine da okonča misiju Euleks. To bi značilo da počevši sa julom, sudije i državni tužioci neće više primati nove slučajeve, najavila je ministarka pravosuđa Kosova Abelard Tahiri, a prenose mediji.

Euleks je naveća misija EU koja od 2008. pomaže Kosovu u izgradnji demokratskih struktura. Mada je borba protiv korupcije jedan od njenih glavnih ciljeva, sam Euleks su često potresale afere vezane za korupciju. Novembra prošle godine je pod sumnjom za korupaciju našao i sam predsedavajući Euleksom, britanski sudija Malkolm Simons, protiv kojeg se sada vodi istraga“.

Tagesšpigel piše da Kosovo 17. februara slavi desetu godišnjicu nezavisnosti.

– Rađanje jedne nacije nije lak proces. Kosovo je naučilo mnogo lekcija. Moramo da poboljšamo rad naše vlade, vladavinu prava, privredu. Tu smo gde smo. Ali, ne odustajemo, moramo se suočiti sa problemima. Jer, ovo je naša zemlja, drugo mesto za život mi nemamo – rekao je premijer Kosova Ramuš Haradinaj za ovaj nemački list, prenosi Dojče vele.

– Na Kosovu ima mnogo toga zbog čega čovek ne može biti srećan. Kosovo je nedovršeno. U borbi protiv korupcije institucije tek treba da pridobiju poverenje svojih građana. Nažalost, nismo sve naše domaće zadatke uradili dovoljno dobro. Činjenica da pet zemalja EU i dalje ne priznaje Kosovo i da još uvek nemamo sporazum sa Srbijom ne olakšavaju nam život – dodao je on.

Izvor: Vesti-online

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite