Kimova sestra odnela poziv predsedniku Južne Koreje

Kimova sestra odnela poziv predsedniku Južne Koreje

Severnokorejski lider Kim Džong Un pozvao je predsednika Južne Koreje Mun Džae-ina na samit u Pjongjangu, saopštio je Seul.

Kim Džong Un(Foto:Printscreen)

Poziv je prenela sestra lidera Severne Koreje, Kim Jo Džong, a navedeno je da je Kim Džong Un spreman da se sastane sa liderom Južne Koreje „što je ranije moguće“, rekao je portparol južnokorejskog predsednika.

Sestra severnokorejskog vođe je juče stigla u Južnu Koreju na svečano otvaranje Zimskih olimpijskih igara, kao prva iz vladajuće dinastije severa koja je došla na jug od kraja Korejskog rata 1953. godine.

Najavljeni samit dve Koreje bio bi treći takav sastanak, navela je agencija Frans pres, dodajući da su prethodna dva održana u Pjongjangu 2000. i 2007. godine.

Portparol je rekao da je predsednik Južne Koreje rekao da Seul i Pjongjang treba da nastave rad na stvaranju uslova za održavanje samita i pozvao na što skoriji nastavak dijaloga SAD i Severne Koreje, prenela je agencija AP.

Dan ranije, predsednik Južne Koreje Mun Džae-in i nominalni severnokorejski šef države Kim Jong Nam sreli su se i rukovali se pre ceremonije otvaranja Zimskih Olimpijskih igara u Pjongčangu. Predsednici rivalskih zemalja su se smešili dok su se rukovali u opuštenoj atmosferi.

Izvor: B92

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite