GUŠIO DEMOKRATIJU: Soroš potvrdio da je dao 400.000 funti za obaranje Brexita

Kontraverzni milijarder Džodž Soroš je zvanično potvrdio svoju donaciju od 400.000 funti za kampanju koja kao svoj cilj ima urušavanje demokratske odluke građana Velike Britanije da napuste EU. Soroš je otišao i korak dalje rekavši da je Brexit „tragična greška“. 

Kontraverzni milijarder (Foto: Screenshot)

Milijarder je doživeo brojne osude proteklih dana zbog finansiranja kampanje da Britanija protivno volji na referndumu ostane unutar EU.  Novac je preko jedne od brojnih fondacija koje kontroliše Soroš, uplaćen pokretu „Najbolje za Britaniju“.

Soroš je izjavio da se prema njemu navodno koriste „toksične lične kritike“ i poriče da je negiranjem referndumske odluke pokušao da podriva demokratiju. Ipak milijarder je odbio da objasni kako obaranje demokratske odluke na Brexitu nije suprotno demokratiji, jer se gazi volja građana izražena na izborima.

Soroš je takođe uputio poruku koju su mnogi analitičari ocenili kao širenje straha među građanima, govoreći da će samostalna Britanija izgubiti međunarodni uticaj koji je imala kao jedna od 28 članica EU.

 

Milijarder je takođe uputio anti-ruske poruke koje podsećaju na retoriku Hladnog rata, rekavši da Evropa treba da se ujedini protiv spoljašnjih neprijatelja kao što je Rusija.

Izvor: Sky News/ Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite