IZBORI U RUSIJI: Nezaustavljivi Putin i 7 izazivača

Za nešto više od mesec dana u Rusiji će biti održani predsednički izbori. Pored Vladimir Putina, ubedljivog favorita prema svim anketama, 18. marta Rusi će moći da biraju između još sedam kandidata čije su kanditaure do sada potvrđene, a na spisku ima i nekoliko poznatih imena.

Vladimir Putin(Foto:Printscreen)

Vladimir Putin
U svim anketama Vladimir Putin apsolutni je favorit. Da se izbori održavaju ovog trenutka, imao bi najmanje 60 odsto podrške građana. Jedini koji je mogao da ga makar malo ugrozi bio je lider opozicije Aleksej Navaljni, ali je on prethodno uhapšen i zabranjeno mu je da se kandiduje. U fokusu njegove kapanje je nacionalno jedinstvo i samopouzdanje, s obzirom da Rusija ima hladne odnose sa svojim zapadnim susedima i ostaje pod ekonomskim sankcijama.

Pavel Grudinin
Uzdanica Komunističke partije Rusije i čovek koga Rusi znaju pod nadimkom „kralj jagoda“. Grudinin (57) je od 1995. na čelu najveće fabrike za proizvodnju voća („Lenjinova državna farma“). Najviše proizvodi jagode (po čemu je i dobio nadimak), čak 60 tona dnevno. O kakvom unosnom poslu je reč govori i podatak da je u periodu 2014-2015. godine kompanija od prodaje voća zaradila oko 41 milion dolara, navodi Bi-Bi-Si. Grudinin se uzda u podršku Rusa koji žale za Sovjetskim Savezom, kao i farmera. Tokom prijave kandidature, utvrđeno je da Pavel Grudinin ima račune u inostranim bankama što je zabranjeno pa mu je naređeno da ih zatvori. Grudinina zovu i „crvenim kapitalistom“.

Vladimir Žirinovski
Veteran u ruskoj politici i osoba koja je do sada u dosta navrata pokazivala ozbiljne političke ambicije. Žirinovski je bio političar pre nego što je većina prvi put čula za Vladimira Putina. Ima diplomu pravnika i iz turskog jezika, a bio je i vojni oficir Sovjetskog Saveza. Na izborima 1991. završio je na trećem mestu. Njegov stil je mačistički, antizapadnjački, a govor vrlo agresivan i uvek uperen protiv nečega ili nekoga. Njegov san je da obnovi rusku imperijalnu moć, tako da „ruski vojnici mogu da operu svoje čizme u toplim vodama Indijskog okeana“. Takođe, on tvrdi da „Rusija nije trebalo da stvori Ukrajinu i Belorusiju“.

Ksenija Sobičak
Ksenija Sobičak (36) je televizijska i rijaliti zvezda, ćerka Anatolija Sobčaka, bivšeg gradonačelnika Sankt Peterburga i mentora Vladimira Putina. Sebe izdvaja od ostalih kandidata zalažući se za demokratsku Rusiju uz konstataciju da želi „evoluciju, a ne revoluciju“. Učestvovala je na demonstracijama 2012. godine protiv Vladimira Putina i tvrdi da Krim i dalje pripada Ukrajini tražeći novi referendum za to područje. Nazivaju je i „ruskom Paris Hilton“ pošto je jednom rijaliti program vodila iz kade u kupatilu, okružena balončićima od sapunice.

Grigori Javalinski
Javilinski je jedan od začetnika liberalizacije ruske postsovjetske ekonomije kod Mihaila Gorbačova. Bio je protivnik rapidne privatizacije koja je stvorila novu klasu superbogatih ruskih tajkuna, što je milione ljudi gurnulo u siromaštvo. Kao jedan od stubova Jabloko partije, nijednom do sada nije uspeo da zabeleži dobre rezultate prilikom izbora za Dumu. Protivi se ruskoj aneksiji Krima i traži mirno rešavanje problema s Ukrajinom, uz podršku Zapada.

Boris Titov
Od 2012. Titov je tesno sarađivao s Putinom. Bio je ombudsman za privredu, a u opisu posla bila mu je i borba protiv korupcije. Od 2006. do 2012. bio direktor čuvene Abrau-Djurso vinarije kod Crnog mora pored koje su nicali luksuzni rizorti. Kandidat je Partije razvoja, a naklonjen čvršćim vezama s Kinom. Njegov glavni cilj je da ako postane predsednik dovodi strane investitore da ulažu u Rusiji. Problem za Titova je to što širom zemlje nije preterano poznato lice.

Sergej Baburin
Baburin (59) je nacionalista i kandidat Partije svih naroda Rusije. Izabran 1993. za Dumu, ali 2016. nije uspeo da uđe u parlament kao kandidat Komunističke partije. Baburin je 1991. bio protivnik nestanka Sovjetskog Saveza. Podržava Putinovu spoljnu poliku, pa je tako javno podržao aneksiju Krima uz konstataciju da „Rusija samo vraća ono što je njeno“. Ono po čemu se razlikuje od Putina je što tvrdi da je Rusija ogrezla u kriminalu i korupciji i da se neoliberalnoj mafiji mora stati na put. Prema njegovim rečima, federalne valsti su upropastile obrazovanje i zdarvstvo i uvukle budžet u haos.

Maksim Surjakin
„Drug Maksim“, kako ga Rusi zovu, kandidat je Komunista Rusije, partije koja se 2012. odvojila od matične Komunističke. Sebe naziva lenjinistom i staljinistom i cilj mu je, ako pobedi, da uništi kapitalizam i ponovo ujedini bivše države Sovjetskog Saveza. On je još jedan od kandidata koji bi u slučaju pobede radio na rušenju carstva ruskih oligarha. Nikada se ranije nije kandidovao za predsednika. Odbija tvrdnje da ga je vlast umetnula da bi podelio glasove komunista.

Izvor: Blic

 

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite