MAKRON: Otvoriti pitanje islama i slobode svesti

Francuski predsednik Emanuel Makron poručio je da želi da reorganizuje islam u Francuskoj kako bi muslimansku veru uveo u mirne odnose sa državom i drugim veroispovestima, ali je i u potpunosti priključio borbi protiv fundamentalizma, sačuvavši uz to i „nacionalno jedinstvo“. Makron je dodao da mu je cilj da se otkrije srž slobode svesti unutar islama. 
Emanuel Markon(Foto:Printscreen)

– Radimo na strukturiranju islama u Francuskoj, a to želimo i da objasnimo, što je izuzetno važno – rekao je Makron u danas objavljenom intervjuu francuskom listu „Žurnal di dimanš“ (Journal du Dimanche).

Kako je francuski predsednik istakao, cilj mu je da „otkrije srž svetovnosti, mogućnost da neko veruje ili ne veruje, kako bi se sačuvalo nacionalno jedinstvo i mogućnosti posedovanja slobodne svesti“.

Makron nije želeo da iznese detalje svog reformskog plana, rekavši da će to učiniti tek kada rad na predlogu bude završen.

– Moja metoda je – napredovati korak po korak – objasnio je on.

Francuski list podseća da je Makron 21. decembra 2017, tokom susreta s predstavnicima veroispovesti u Francuskoj, pokrenuo debatu osudivši „radikalizaciju svetovnosti“ – što se, kako je objasnio njegov savetnik, odnosilo na sve političke partije koje koriste zakon iz 1995. u svrhe rata na poju identiteta.

Predsednik Francuske je potom, 4. januara ove godine, najavio „rad na strukturiranju islama u zemlji“ i muslimanima poručio: „Pomoći ću vam“.

Izvor: Blic

 

 

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite