Ovo su 5 razloga zašto bi Izrael želeo rat sa Hezbulahom, jedan od njih je i nafta!

Pre 12 godina Hezbulah i Izrael su u međusobnom ratu pretrpeli teške žrtve, a nova nazire se obnova neprijateljstava. Ovo su 5 razloga zašto bi Izrael danas hteo da uđe u rat sa Hezbulahom. 

IDF (Izvor: Screenshot)

Izraelski premijer Bendžamin Netanjahu je izjavio da je prošle nedelje sa vrhom vojske obišao granice Izraela sa Sirijom i Libanom. „Želimo mir, ali smo takođe spremni za svaki eventualni scenario, nikome ne bi savetovao da nas testira“ rekao je premijer Izraela u video poruci na svom Tviter nalogu dok se u pozadini čula buka helikoptera.

Ovo je 5 razloga zašto bi Izrael imao interes da započne rat sa militantnim libanskim Hezbulahom:

1. Sirija slabi dok Iran hvata zalet

Asadov režim je uz podršku Rusije, Irana i Hezbulaha potisnuo teroriste i pro-zapadne pobunjenike u građanskom ratu. Iran i Hezbulah znaju za pravilo da se gvožđe kuje dok je još vruće i uspostavljaju svoje prisustvo u regionu. Izrael se izričito protivi bilo kakvom prisustvu Irana u regionu što je Netanjahu poručio i predsedniku Rusije Vladimiru Putinu tokom posete Kremlju pre mesec dana.

2. Vakum američke moći stvara ankcioznost u regionu. 

Nova politika Donalda Trampa pokazala je smanjenu zainteresovanost za građanski rat u Siriji. Rusija popunjava taj vakum, što stvara uznemirenost Izraela, jer nova sila zamenjuje njihovog tradicionalnog saveznika SAD.

Odsustvo SAD može biti motiv za vojnu intervenciju Izraela protiv Hezbulaha, kako bi sprečili da ova grupa postane dominantna na severnoj granici Izraela.

3. Nove ograde stvaraju tenzije među susedima

Izrael gradi veliki zid na severnoj granici, oko linije demarkacije koju je postavio UN 2000.godine kada je Izrael okončao 18.godina okupacije južnog Libana. Ipak ni zvanični Liban niti militantni Hezbulah nisu prihvatili demarkaciju kao trajno rešenje zbog pređašnjih teritorijalnih sporova iz 1949. godine.

4. Nafta i gas

Liban je prošlog meseca dozvolio zajednički projekat kompanija iz Italija, Francuske i Rusije kako bi istražili obalu Libana u potrazi za naftom. Izrael tvrdi da je deo tog projekta zalazi u izraelske vode, nakon čega su pozvali da se spor reši diplomtskim sredstvima, dok je Hezbulah zapretio da je spreman da digne u vazduh izraelske naftne platforme u Mediteranu.

5. Pojas Gaze

Pojas Geze ponovo dobija na značaju, imajući u vidu sve češća raketiranja koja vrši Hamas u pravcu jevrejskih naselja, naročito nakon Trampovog priznavanja Jerusalima kao prestonice Izraela. Zauzetost Izraela sa Hamasom, može biti shvaćena od strane Hezbulaha kao prilika da se napadne sever zemlje.

Izvor: Al- Bawaba

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite