Posle prodaje Turskoj Rusija ponudila sistem S-400 i Amerikancima (VIDEO)

Rusija bi mogla da proda sisteme za protivvazdušnu odbranu S-400 Sjedinjenim Američkim Državama ukoliko bi američka strana bila zainteresovana, bezbednost Rusije time ne bi bila ugrožena, izjavio je u intervjuu za Vašington post izvršni direktor ruske korporacije Rosteh Sergej Čemezov.

S-400 (Foto: Screenshot)

– S-400 nije ofanzivni sistem, to je od odbrambeni sistem. Možemo da ga prodamo Amerikancima ako to žele. Tako da zaista nema problema sa strateškog stanovišta – istakao je Čemezov.

Upitan za razlog za prodaju ovog sistema Turskoj (članici NATO-a), direktor „Rosteha“ odgovorio je da smatra da prodaja S-400 članici NATO-a nije ugrozila bezbednost Rusije.

– Naprotiv, ako zemlja može da obezbeđuje svoj vazdušni prostor, osećaće se bezbednije. A oni koji bi mogli da napadnu ovu zemlju, razmisliće dvaput – objasnio je Čemezov.

On je dodao da su ovakvi sistemi u velikoj potražnji u mnogim zemljama i da Rusija ima mnogo porudžbina.

Krajem decembra, Rusija i Turska potpisale su ugovor o kreditu za isporuku ruskih sistema S-400 Turskoj. Dve strane su se dogovorile o isporuci sistema u septembru. Oružane snage Rusije koriste sisteme S-400 od 2007. godine.

Komentarišući obnovljenu američku nuklearnu doktrinu, Čemezov je rekao da bi ona mogla da dovede do nove trke u naoružanju.

Govoreći o pravcu rusko-američkih odnosa uopšte, Čemezov je naglasio da bi skoro uspostavljanje normalnih odnosa između dve države bilo povoljno za ceo svet.

– Što su bliži odnosi Rusije i Amerike, više će oružja biti smanjeno – pre svega nuklearnog. Ali šta vidimo sada? SAD usvajaju novi program. To neće dovesti do poboljšanja situacije u svetu – objasnio je on.

– To će dovesti do nove trke o naoružanju, jer mi moramo da radimo isto ono što Amerikanci rade – dodao je Čemezov.

On nije preterano optimističan u vezi sa sporazumom START III (sporazum o smanjenju nuklearnog naoružanja), zaključenim između Moskve i Vašingtona.

– Dok se ne ustanove poverljivi odnosi, kako možemo da razgovaramo o daljim pregovorima o smanjenju oružja – zaključio je Čemezov.

Izvor: RT/ Informer

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite