SANU: Cilj Hrvatske ostao isti – Hrvatska očišćena od Srba i Vojvodina u sklopu nje!

Akademik Vasilije Krestić izjavio je da su ciljevi hrvatske politike u poslednjih 150 godina isti – Hrvatska očišćenja od Srba, granica na Drini i prisajedinjenje delova Vojvodine, ističući da bi svi naši političari koji pregovaraju sa Hrvatskom morali da budu svesni ovih činjenica.

Hrvatska zastava(Foto:Pixabay)

Onog časa kada sam saznao da će predsednik putovati u Hrvatsku, samoinicijativno, u najboljoj nameri, napisao sam mu pismo i predložio da pročita moju knjigu „Velikohrvatske pretenzije na Vojvodinu i BiH“ – rekao je Krestić za „Novosti“ uoči posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu.

Krestić je istakao da ne samo našim, veći i političarima u svetu, često smetaju naučno proverene činjenice i da ih oni ponekad svesno zanemaruju radi ostvarivanja svojih političkih ciljeva.

Hrvatski političari, prema njegovim rečima, stalnim optužbama protiv Srba i Srbije zbog navodne velikosrpske agresije pokušavaju da prikriju vekovnu težnju o velikohrvatskim namerama.

Kada je o ratnoj odšteti reč, Hrvati su na sličan način pokušavali da ucene Beč i Budimpeštu, ali bez uspeha, napominje Krestić.

– Nastaviće da ucenjuju Srbiju. Ne pominju pritom obeštećenje 400.000 proteranih Srba, njihove penzije i nevraćenu imovinu – istakao je on.

Krestić smatra da u dogledno vreme nema ni najnužnijih prepostavki za prevazilaženje brojnih suprotnosti između Srba i Hrvata.

– Naša zemlja je spremna na bolje i zdravije odnose, ali hrvatsko društvo nije – konstatovao je on.

Krestić o unutrašnjem dijalogu o KiM kaže da je SANU knjigama, monografijama i zbornicima radova, naučnim skupovima i izložbama učinila sve što je moglo da pokaže i dokaže kome pripada KiM.

On je dodao da ga je iznenadila „nepovoljna reakcija“ vlasti na Apel za odbranu KiM čiji je potpisnik.

– Ako je reč o dijalogu onda se samo po sebi podrazumeva da rasprava mora biti demokratska, da se ne može očekivati jednoumlje. Sigurno je da dijalog ne obavezuje srpsku vlast u daljim pregovorima o statusu KiM. Vlast bi obavezivao samo referendum – naveo je Krestić.

Krestić je ponovio stav da pod raznim pritiscima i ucenama ne smemo da dignemo ruke od KiM.

On smatra da zbog geopolitičkih promena treba da imamo strpljenja i čekamo povoljnije i nama naklonjenije međunarodne odnose.

– Nikako se ne mogu saglasiti sa činjenicom da Kosovo i Metohija budu cena za naš ulazak u EU. Nijedna sadašnja članica EU nije morala da se odrekne dela svoje teritorije da bi bila primljena u tu zajednicu. Ako držimo do našeg teritorijalnog integriteta što nam i Ustav nalaže, ako nam je stalo do nacionalnog dostojanstva, na takav zahetev nikako ne bismo smeli da pristanemo – zaključio je Krestić.

Izvor: Blic, Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite