ALBANSKI MEDIJI OBELODANILI: Tači u Briselu pregovarao o podeli Kosova!

Prištinski mediji objavili seriju tekstova o tome da se između Beograda, Prištine i Tirane razgovara o ,,podeli Kosova“ i da je Tači boravio u Briselu tim povodom.

Lider samoproglašene republike (Foto: Screenhot)

Prištinski portal „Gazeta ekspres“ od petka objavljuje seriju napisa u kojima tvrde da se između zvaničnog Beograda, Prištine i Tirane navodno dogovara ,,razmena teritorija“, odnosno ,,podela Kosova“. Oni se pozivaju na neimenovane izvore, a kada su zatražili zvaničnu informaciju o ovome u Prištini, kako navode, nisu dobili ni potvrdu, ni demantije, odnosno u kosovskom predsedništvu su rekli da u ,,ovoj fazi ideja o teritorijalnoj razmeni predstavlja spekulaciju“.

Štaviše, pozivajući se na svoje izvore, novinari Gazete ekpress tvrde da se kosovski predsednik Hašim Tači upravo danas nalazi u Briselu, ,,gde govori o podeli Kosova“. I direktor ovog poznatog prištinskog portala Berat Buzala na svojoj Fejsbuk stranici piše da su Hašim Tači, Edi Rama i Ali Ahmeti (lider najveće albanske stranke u Makedoniji, prim. red.) u Tirani prethodno razgovarali o podeli Kosova. U priču o podeli se navodno uključuje i Grčka, odnosno, kako dalje piše Gazeta ekspres – tu ideju podržava grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas.

Što se zvaničnog Beograda tiče, ministar vojni Aleksandar Vulin je upravo ove nedelje pred stručnjacima za bezbednost zemlje rekao ,,da mora da se uspostavi trajno i sigurno razgraničenje između Srba i Albanaca na prostoru KiM“, te da je ,,nesporno“ to da je ,,prava adresa za rešavanje istorijskog sukoba dve nacije – Tirana, a ne Priština“. Za sada, ipak, nema drugih zvaničnih detalja, odnosno demantija ili potvrde, bilo iz međunarodnih institucija, odnosno zvaničnika iz sedišta EU, bilo iz Prištine, odnosno Beograda. U nastavku objavljujemo pregled najnovijih napisa o ovoj temi.

Izvor: Gazeta ekspres

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite