DODIK: Šta ćemo sa genocidom nad Srbima u Srebrenici?!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Srebrenica nesumnjivo mesto strašnog zločina nad Bošnjacima, ali i nad Srbima i da se genocid nije mogao dogoditi samo na jednoj od te dve strane.

Milorad Dodik lider RS (Foto: Screenshot)

Dodik je istakao da je razlika samo u vremenskoj dinamici kada su se ti zločini dešavali, navodeći da je u tri godine rata ubijeno oko 3.500 Srba i da to niko ne može da spori.

– Međutim, stalni zahtevi Bošnjaka pa i određeni pokušaji da se to okvalifikuje kao genocid moraju da budu odbačeni. Ako se dogodio genocid nad Bošnjacima, dogodio se i genocid i nad Srbima. Srbi su ubijani kontinuirano i smišljeno. Ubijane su žene, deca i starci – rekao je Dodik, govoreći o izjavi ministra bezbednosti BiH Dragana Mektića, koji je za „Večernji list“ rekao da „Srbi moraju proživeti katarzu i priznati genocid nad Bošnjacima u Srebrenici“.

Dodik je za sutrašnje izdanje „Glasa Srpske“ podsetio da su podaci koje je svojevremeno dala Vlada Republike Srpske u famoznom izveštaju o Srebrenici, uz zeleno svetlo tadašnjeg predsednika Srpske Dragana Čavića, korišteni kao osnova za procese koji su vođeni prema pojedincima, a ne jednom narodu.

– Bošnjaci su požurili da zločine u Srebrenici nad Bošnjacima okarakterišu kao genocid. To je neprihvatljivo i kada dolazi od njih, a pogotovo od onih iz Republike Srpske koji na taj način pokušavaju da okvalifikuju te događaje – rekao je Dodik.

Predsednik Srpske je istakao da je potrebno formirati novu međunarodnu komisiju, jer je očigledno da ona koja je bila pod rukovodstvom SDS i napravila izveštaj o Srebrenici nije utvrdila prave podatke.

– Samo nova verifikacija ovih događaja može da bude osnova za bilo kakvu ocenu toga što se dešavalo – rekao je Dodik i dodao da je indikativno da garnitura koja je na vlasti na nivou BiH ne čini ništa da otkrije ko je naredio i pokušao da ubije predsednika Srbije Aleksandra Vučića kada je dolazio u Potočare i Srebrenicu i da se o tome namerno ćuti i ništa ne rešava.

Izvor: Srna

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite