IZRAEL NA KORAK OD GRAĐANSKOG RATA: Netanjahu najavio aneksaciju Zapadne obale, SAD dale podršku!

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je izjavio da se već neko vreme vrše pregovori sa administracijom SAD o mogućnosti proširenja izraelskog suvereniteta na jevrejska naselja koja se nalaze na teritroiji Zapadne obale. 

Tramp i Netanjahu (Foto: Screenshot)

 

„Po pitanju proširenja izraelskog suverenitet, mogu vam reću da već neko vreme učestvujemo u dijalogu sa SAD po ovom pitanju“, rekao je premijer Netanjahu.

„Vode me dva principa dobra komunikacija sa Amerikancima jer su oni naš pouzdani strateški partner, drugi princep je da ovo mora da bude incijativa cele vlade, a ne nešto što se odlučuje privatnim motivima“.

 

Natnjahu je u subotu blokirao proceduru zakona kojime bi se poširi Izraelski suverenitet na spornim naseljima. Stranke lideri vladajuće koalicije odlučili su da odlože primenu zakona i to jednoglasno, kako bi se pre toga započela debata o kritičnim bezbednosnim pitanjima na severu Izraela.

Netanjahu je kao jedan od argumenata za odlaganje izneo potreabu da se sa planom složi najveći saveznik Izraela Sjedinjene Američke Države.

Izvor: Harec

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite