ZAGREB POD OPSADOM: Zbog Vučića ni ptica neće moći da proleti

U obezbeđenje posete Hrvatskoj predsednika Srbije Aleksandra Vučića uključeno je nekoliko stotina ljudi iz svih delova hrvatskog bezbednosnog sistema, od policije u uniformi i civilu, Uprave za posebne poslove bezbednosti, Bezbednosno-obaveštajne agencije (SOA), Vojne bezbednosno-obaveštajne agencije (VSOA).

Predsednik Srbije (Izvor: Screenshtot)

Navodi se da će biti spremni i snajperski timovi Antiterorističke jedinice Lučko.

Takođe, kako piše hrvatski Jutarnji list, Vučića će obezbeđivati i pripadnici interventnih jedinica, desetine detektiva i tajnih agenata u civilu. Navodno, hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova na raspolaganju ima blindirano vozilo, u pripremi će biti i poseban tim Hitne pomoći, a uz to će morati da se ima na raspolaganju dovoljna količina krvi krvne grupe kakvu ima i Vučić. Zagrebački Jutarnji list naglašava da to nije ništa neuobičajeno, već standardna rutina u svim državničkim posetama.

Navodi se da, s obzirom i na najavljene demonstracije zbog Vučićevog dolaska u Zagreb zakazane za danas na Trgu svetog Marka, danonoćno rade i svi policijski službenici u protivterorističkim odeljenjima koji proveravaju sve osobe i grupe koje bi mogle da ugroze bezbednost srpskog predsednika. „Jutarnji“ navodi da je procenjeno da bi protivnici Vučićevog dolaska, među kojima su i pripadnici nekih ekstremnih navijačkih grupa to mogli da iskoriste kao priliku za paljenje srpskih zastava. Nadzire se i komunikacija na društvenim mrežama, iz koje bi mogla da nazre bilo kakva pretnja, a proveravaju se i svi oni koji su ranije učestvovali u sličnim incidentima.

Navodi se da je prethodnica Vučićevog obezbeđenja iz Srbije već stigla u Zagreb, a nakon svih tvakvih uspešno odrađenih poslova razmenuju se i prigodni darovi „bezbednjaka“, memorabilija službi.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je danas da objavljivanje trase kojom će se kretati predsednik Srbije tokom posete Hrvatskoj nije uobičajena praksa, ali i da je od početka mnogo problematičnih stvari u vezi sa tom posetom.

„Stvara se užasna atmosfera, videli ste ko se sve u hrvatskoj javnosti oglašava o našem predsedniku, koji je kriv zato što je rekao jednu rečenicu – da ne bi savetovao da ratna odšteta bude tema, ne želeći da se o tome razgovara. Neće čovek dati da neko ponižava Srbiju. „, rekao je Stefanović.

Osim obezbeđenja predsednika Srbije, posebni timovi rade i na pripremi obezbeđenja celokupne pratnje, kao i delegacije srpskih privrednika. Zagrebački dnevnik navodi da se zbog Vučićevog dolaska, sigurno neće zavarivati šahtovi, kao što je to bilo prilikom dolazaka američkog, izraelskog ili kineskog predsednika prethodih godina.

Navodi se da je, međutim, sasvim izvesno da će trasa prolaska kolone vozila biti potpuno „sterilna“ i da se stoga već možda od nedelje uveče mogu očekivati policajci u uniformi na trasi prolaska, kao i patroliranje obeleženih i neobeleženih vozila. List navodi da se celokupni protokol i bezbednosni rizici koordinišu i u saradnji sa nadležnim službama Republike Srbije i službama zaduženim za obezbeđenje srpskog predsednika i za sada se drže podalje od javnosti.

„Jutarnji“ navodi da to ilustruje i podatak da ni iz kabineta predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović ni iz nadležnih gradskih službi Zagreba nema odgovora na novinarsko pitanje hoće li se na trasi kojom će proći Vučić na stubovima javne rasvete naći zastave Republike Srbije, što je uobičajeno kod dolaska stranih državnika u Zagreb.

Izvor: Kurir/Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite