ALBANCI U MAKEDONIJI: Novo ime ne sme biti na slovenskom jeziku!

Lider „Alijanse za Albance“ Zijadin Sela tražio je da opozicione i albanske stranke budu uključene u pregovore oko novog imena Makedonije.

Smeta im slovenski jezik (Foto:Pixabay)

„Mi, kao Alijansa za Albance, mi smo protiv tendencija prema slovenizaciji imena. Kako smo već rekli, protiv smo slovenskog imena Makedonija, takođe smo protiv predloga koji cirkuliše u diplomatskim krugovima, da se koristi ime sa geografskom odrednicom na makedonskom jeziku, kao na primer „Gornja Makedonija“. Mi smo protiv toga, jer je to takođe tendencija slavenizacije i prisvajanja imena”, rekao je Sela, javlja makedonska agencija Meta.

Forum albanskih intelektualaca u Makedoniji, u međuvremenu, uputio je pismo međunarodnim institucijama i posredniku Metjuu Nimicu zahtevajući da predlog „Gornja Makedonija“, bez prevoda, bude odbačen kao neprihvatljiv „jer isključuje Albance, drugu po veličini zajednica u zemlji.“

Posrednik UN u sporu Atine i Skoplja oko imena makedonske države Metju Nimic izjavio je ranije da nema smisla da se još dugo čeka na rešenje problema.

Kako je rekao posle sastanka sa grčkim zvaničnicima, ti problemi više od četvrt veka opterećuje odnose dve zemlje i koči Makedoniju na putu ka EU i NATO.

Izvor: B92

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite