ENGLESKI MEDIJI: Rusija naoružava Republiku Srpsku

Londonski „Gardijan“ piše da zabrinutost izaziva nabavka više hiljada novih pušaka za policiju Republike Srpske, predvođene separatistima i zbog uticaja Rusije.

Predsednik Repulike Srpske Milorad Dodik (Foto:Printscreen)

Kako navodi list, isporuka 2.500 automatskih pušaka iz Srbije trebalo bi da stigne u srpski entitet BiH u martu i to nekoliko nedelja pre planiranog otvaranja novog centra za obuku gde se očekuje da će raditi ruski savetnici.

Srpski aktivisti civilnog društva, centralna bosanska vlada u Sarajevu i zapadne diplomate veruju da će nova jako naoružana policijska jedinica koristiti „separatističkom“ vođi bosanskih Srba Miloradu Dodiku da učvrsti svoju poziciju i da zastraši protivnike uoči izbora u oktobru. Dugoročnije se strahuje da bi te policijske snage mogle da budu upotrebljene da pomognu Dodikovim ciljevima za ostvarenje nezavisnosti srpskog dela, uz rizik novog rata u regionu.

Ukazuje se da Rusija podržava Dodika, koji se sastao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom bar šest puta od 2014. godine, jer ga vidi kao branu od ulaska BiH u NATO. List ukazuje i na veze Dodika sa Rusima i na to da su se „članovi srpske paravojne grupe ’Srbska čast‘“, obučeni u Rusiji, pojavili na ulicama Banjaluke.

Dodik je potvrdio nabavku oružja i rekao da je to za borbu protiv terorizma, da je to potpuno legitimna akcija i da nema ništa da se krije.

Srpski zvaničnici kao argument za naoružavanje policijskih snaga navode napad na policiju RS u Zvorniku 2015. godine koji je izvršio jedan 24-godišnji bosansko-muslimanski izbeglica povratnik. On je ubio jednog srpskog policajca i ranio dvoje pre nego što je ubijen. Međutim, navodi „Gardijan“, njegovi motivi nisu sasvim jasni, iako podseća na to da je pri napadu uzvikivao: „Alahu akbar“.

List navodi da je taj incident upotrebljen da opravda jačanje snaga policije.

Centar za obuku policijskih snaga RS za borbu protiv terorizma, koji je koštao četiri miliona dolara, trebalo bi da bude otvoren u aprilu na mestu bivše kasarne u Zalužanima kod Banjaluke.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač je 2015. godine potpisao sporazum o saradnji s Moskvom koji predviđa da ruski stručnjaci pružaju obuku u borbi protiv terorizma u tom centru, navodi „Gardijan“.

Kako piše list, jedan neimenovani srpski opozicioni aktivista tvrdi da su ruski savetnici već stigli u oblast Banjaluke i Zalužana i da će planirani novi kargo terminal na lokalnom aerodromu biti korišćen kao ruski „humanitarni centar“. Taj centar bi trebalo da bude poput onog u Nišu u Srbiji, za koji američke vlasti sumnjaju da predstavlja centar za ruske obaveštajne operacije.

Jedan zapadni diplomata u Bosni je rekao da za sada nema „čvrstih dokaza“ da Rusija uspostavlja sličan centar u Bosni, ali da oni „pažljivo prate“ situaciju. Kurt Basiner, stručnjak za Balkan u institutu „Savet za politiku demokratizacije“, rekao je da je smanjenjem stabilizacionih snaga na samo 600 u Bosni i odustajanjem od posleratne inicijative da se integrišu bosanske policijske snage, EU ostavila vakum koji Rusija može da popuni.

„Dok god ne postoje prepreke za ulazak ostavljamo vrata otvorena. To je velika greška politike za koju još nismo platili cenu“, rekao je Basiner.

Izvor: B92, Sputnik,

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite