GENERAL SAD U SIRIJI BRANI KURDE: Agresivno čemo reagovati protiv Turske, Erdogan im rekao čeka vas „Otomanski šamar“

Turski predsednik Redžep Erdogan kritikovao je vojne akcije SAD i finansijska ulaganja u rat u Siriji, do te mere da je u parlamentu najavio „Otomanski šamar“ i to dva dana pre posete državnog sekretara Teksa Tilersona.  Njegova izjava došla je kao posledica spora između SAD i Turske oko grada Manbij koji je pod kontrolom kurskih snaga i pripadnika vojske SAD, a na koji je Turska najavila napad. Pretnje turskoj vojsci da će dobiti agresivan odgovor SAD ukoliko napadn sporni grad uputio je general Pol Funk. 

General Pol Funk (Foto: Screenshot)

Erdogan je kritivao podršku SAD kurskim snagama u Siriji, to jest organizaciji YPG koju Ankara smatra terorističkom grupom. Predsednik Donald Tramp je predložio budžet za 2019 po kome bi 550 miliona dolara bilo uloženo u operacija u Siriji, što je Erdogan protumačio kao podršku pro-američkim kurdskim snagama.

„Bilo bi bolje po njih da ne podržavaju teroriste, pozivam ljude u Sjedinjenim Američkim Državama da spreče odliv novca iz njihovih džepova za ovakve aktivnosti“ rekao je Erdogan.

SAD su podržavale YPG kao deo strategije borbe protiv ISIS-a.

Turska je proteklog meseca sprovodila vojnu intervenciju Maslinova grančica kako bi očistil kurdske snaga na severu Sirije. Turska je takođe zapretila da će proterati Kurde iz grada Manbij u kome su stacionirani pripadnici vojnih snaga SAD. Taj grad je oko 30 kilometara od Turske granice.

The U.S. has supported YPG as part of a strategy in Syria to root out ISIS in the country.

Američke snage su pomogle u proterivanju ISIS-a iz Manbija i sprečile su povratak terorista u grad. U odgovoru Turskoj predstavnik Američke koalicione komande general Pol Funk poslao je upozorenje „Udarite nas, mi ćemo odgovoriti agresivno, mi ćemo se braniti“ rekao je general SAD za Njujork Tajms.

Erdogan je odgovorio na komentar amerilčke komande „Oni će odgovoriti agresivno ako udarimo na njih, oni nikada nisu okusili Otomanski šamar“, rekao je Erdogan.

Izvor: International Busines Times

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite