NATO KOMANDANT: Srbija može da obučava naše trupe i pomogne nam

Beograd — Komandant Komande združenih snaga NATO u Napulju Džejms Fogo kazao je da NATO prihvata odlučnost Srbije da ostane neutralna i dodao kako bi Srbija, kao veoma profesionalna vojska, mogla da pomaže NATO-u i podučava njihove trupe u mirovnim misijama.

Vojnik NATO pakta (Foto:Flickr)

Fogo, pri tom, navodi da je „Vojska Srbije veoma profesionalna“ i da će Alijansi „možda moći da pruži obuku i misije podrške u Avganistanu“. Admiral NATO smatra da je vojna neutralnost dugoročno održiva za Srbiju.

„Naravno, Crna Gora postala je član na prošlogodišnjem samitu. Makedonija je u programu Partnerstvo za mir, a i prijavila se za članstvo u NATO. I nadam se da će postati član. Postoje zemlje poput Bosne i Gruzije, koje žele da postanu članice, a ima i drugih partnera, kao što su Srbija, Švedska i Finska, koje bi sad radije da ostanu partneri, da ne nastave prema punom članstvu u NATO“, rekao je Fogo za N1. On je ocenio da je „to u redu“.

„Radimo mnogo stvari, upravo sam ugovorio nekoliko vežbi i nekoliko zajedničkih napora sa Srbijom, jer ona je dobar, stabilan i profesionalan partner NATO. Postoje i druge stvari koje možemo raditi. Potrebna nam je pomoć za odlučnu podršku u Avganistanu, a Vojska Srbije veoma je profesionalna i možda će moći da pruži obuku i misije podrške. Ali to je političko pitanje za vašu vladu, za vašeg predsednika, premijerku i ministra odbrane“, naveo je Fogo.

Prema njegovim rečima, Srbija je suverena država i ima svako pravo da izabere svoje bilateralne prijatelje i saveznike, kao i multilateralne prijatelje i savetnike, kao i da učestvuje na način koji vlada i predsednik smatraju odgovarajućim.

„Zasad je to dobro funkcionisalo. Srbija je vojno neutralna. Međutim, pružila je sjajnu podršku u partnerstvu sa NATO i ima saveznike i prijatelje koji nisu nužno i prijatelji NATO. Naravno, Srbija ima odnose s Rusijom. Tu sad postoji napetost kao rezultat nelegalnog pripajanja Ukrajine. Ranije smo razgovarali o tome. Ali Srbija se veoma pažljivo kreće tankom linijom u diplomatiji sa Zapadom i s Istokom, a i s Kinom. Mislim da je to pohvalno za Srbiju, da može imati prijatelje na obe strane. To dobro funkcioniše, pa mi ne smeta“, ocenio je komandant NATO.

Izvor: B92

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite