NJIHOVA JE NA KRAJU ZADNJA: Islamska država je poražena, ali je pobeda pirova

Cena pobede nad Islamskom državom veoma je visoka – i to ne samo kada je reč o broju ubijenih, već i po pitanju uništene infrastrukture. Iraku je, procenjuje se, za obnovu potrebno 88 milijardi dolara.

Islamisti nisu nigde otišli (Foto: Screenshot)

Dobrih pola godine je prošlo otkako je Mosul, glavni grad iračke provincije Ninive, oslobođen od terorista tzv. „Islamske države“. Borbe su trajale mesecima i vodile su se za svaku, pa i najmanju ulicu. Procenjuje se da je pritom stradalo oko 10.000 ljudi. Istorijski centar Mosula, na zapadnoj obali Tigra, nalazi se u ruševinama. Nekada je tu živelo oko 200.000 ljudi, a danas ih je oko 5.000.

Mine su još uvek svuda razbacane, miris smrti nadvija se nad tom centralnom četvrti. Gradski službenici svakoga dana tragaju za leševima – pritom koriste bagere, ali i golim rukama razgrću ruševine. „Gradska uprava osnovala je poseban tim koji ima za zadatak da ukloni leševe boraca IS koji se nalaze svuda po gradu. Cilj je da se spreče bolesti i epidemije, ali i da se pomogne porodicama da se vrate, da život ponovno bude kao nekada“, kaže Duraid Mohamed, šef tog gradskog tima.

U Mosulu nedostaju pitka voda i struja. U čitavoj provinciji Ninive radi tek svaka deseta lekarska organizacija odnosno klinika. Nedavno je Unicefu pošlo za rukom da u dve bolnice u Mosulu formira po dva odeljenja. Jedan lekar-pripravnik nam kaže: „Pogledajte koliko je ovo uništeno! U istočnim delovima grada nije tako strašno, ali u zapadnim su sve klinike uništene. Potrebni su nam lekovi, sve nam je potrebno. A kad pitate zaposlene zašto ne dolaze na posao, kažu da bez plate ne mogu da rade, kažu da ne mogu da kupe čak ni lekarski mantil.“

U vreme kada je strahovlada IS bila na vrhuncu, džihdisti su držali pod kontrolom čak jednu trećinu Iraka. Smatra se da je taj samoproglašeni kalifat danas razbijen – ali je cena toga u zapadnom Mosulu, kao i u drugim mestima vidljiva: infrastruktura je potpuno uništena. Kako se navodi u izveštaju koji je nedavno, po nalogu iračke vlade, sastavila Svetska banka, obnova zemlje će kratkoročno i srednjoročno da košta 88 milijardi američkih dolara. To je više od čitavog iračkog budžeta za ovu godinu. Zato ta naftom bogata država mora da moli za pomoć.

Danun Kader, čistač ulica u zapadnom Mosulu ne veruje da će novac međunarodnih donatora zaista stići tamo gde bi trebalo. „U svakom slučaju, najvažnije je da se škole ponovno otvore. U ovom trenutku nijedno dete ne ide u školu, jer su jedine škole koje su otvorene one na drugom kraju grada“, kaže Kader.

Izvor: Dojče Vele

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite