SAD: Nismo pobedili ekstremiste!

Kuvajt — Završetak velike vojne operacije protiv Islamske države ne znači da su SAD i njeni saveznici postigli trajnu pobedu nad ekstremistima, izjavio Tilerson.

Nije kraj rata (Foto:Flickr)

Američki državni sekretar Reks Tilerson je, govoreći na sastanku o globalnoj koaliciji protiv Islamske države u Kuvajtu, rekao da su SAD odlučile da daju dodatnih 200 miliona dolara pomoći da bi se stabilizovale oslobođene teritorije u Siriji, prenela je agencija Rojters.

Trampova administracija traži od partnera iz koalicije, sastavljene od 74 države sa ciljem uništenja islamskih ekstremista, da ulože napore i prevaziđu međusobni rivalitet i koncentrišu se na osnovni zadatak – slamanje Islamske države u Iraku i Siriji, prenela je agencija AP.

Neprijateljstva između Irana i Sirije, s jedne i Izraela s druge strane, prete da stvore novi konflikt u Siriji u kojoj već ima previše zaraćenih strana, navodi AP. U Siriji traje već sedam godina građanski rat, a Turska je otvorila front u sirijskom regionu Afrin, koji je pod kontrolom Kurda, a koje podržavaju SAD.

Zbog toga se pojačala napetost između članica NATO – SAD i Turske. Tilerson će zbog toga otputovati u Ankaru u petak, posle poseta Jordanu i Libanu.

Turski ministar spoljnih poslova Melvut Čavušoglu u ponedeljak je ocenio da su odnosi Turske i SAD u „kritičnoj fazi“.

Ankara je besna zbog podrške Vašingtona kurdskim „Jedinicama za zaštitu naroda“ (YPG), koje Turska smatra teroristima povezanim sa kurdskim pobunjenicima u Turskoj. Zbog toga je američki neimenovani zvaničnik rekao da se u Ankari očekuju „teški“ razgovori, navela je američka agencija.

Izvor: B92

 

 

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite