TERAJU IH IZ EU: Brisel traži od Britanije da što pre izađe

Britanija će se osloboditi EU 3 meseca pre predviđenog roka, pošto su pregovarači usvojili Briselov zahtev da se tranzicija završi 31. decembra 2020. godine.

Velika Britanija će izaći pre predviđenog roka (Foto;Pixabay)

Tereza Mej je u njenom govoru u Firenci izjavila da će tranzicija trajati oko dve godine, što je nagovestilo da bi se ona završila oko proleća 2021. godine.

Međutim, EU je upozorila britansku premijerku da bi ovo značilo ulazak u sledeći sedmogodišnji budžet, te da je neophodno tranziciju završiti do 31. decembra 2020. godine.

EU je najavila pooštrene mere prema Britaniji nakon izlaska iz EU, a i tokom Bregzit tranzicije, ali sve ove stvari su predmet pregovora, navode mediji.

Oni žele da ostave vrata otvorena Britaniji, ali samo ako Mej otvoreno kaže šta želi od ovog odnosa. EU diplomate i zvaničnici su juče nagovestili da je Brisel spreman da omekša svoj pristup.

Viši zvaničnik EU je izjavio za naš list: „Neki članovi su stava da mi ne možemo da govorimo Velikoj Britaniji šta da radi, dok su drugi za to da im se ostave otvorena vrata. Videćemo“.

Izvor: Dejli Mejl, Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite