UŽASNE SCENE: Rasisti tukli roditelje pred decom, skandirali „svi Belci će umreti“! (VIDEO)

UŽASNE SCENE: Rasisti tukli roditelje pred decom, skandirali „svi Belci će umreti“! (VIDEO)

Grupa afričkih rasista napala je školu u Južnoj Africi koju pohađaju deca evropskog porekla i pretukla roditelje, dok su uplašeni mališani sve gledala iz škole. 

Rasno motivisano nasilje (Foto: Screenshot)

Južnu Afriku već duži vremenski period potresa strahoviti talas rasizma, po mnogima veći od onoga za vrema Aparhejda. U gradu Varenigingu (Vereeniging) u pokraijini Haeuteng došlo je do spora oko toga koji će se jezik koristiti u školama, naime vlast u J. Africi je protivno volje Burske manjine evropskog porekla odlučila da marginalizuju njihov „Afrikanerski“ jezik i uvede obaveznu nastavu isključivo na Engleskom jeziku.

Nakon protesta roditelja čija su deca upisana u školu, pobornici prinudne jezičke asimilacije okupili su se ispred škole pevajući eksplicitne rasističke pesme o ubijanju Belaca. Više osoba je povređeno u rasno motivisanom nasilju.

Sporna škola u Varenigingu je od svog nastanka održavala nastavu na Afrikanerskom jeziku, a uporedo sa tim je odlučila da ne želi da prihvati uredbu vlasti koja ih primoravaju da nastavu drže na engleskom. Navedeni potez izazvao je nasilnu reakciju pripadnika Afričkog nacinalnog kongresa bivše stranke Nelsona Mendele i pripadnika Južnoafričke revolucionarne socijalističke stranke poznate po otvorenom rasizmu prema ljudima bele boje kože.

Prilikom skupa skandirane su rasističke pesme kojim se otvoreno poziva na ubijanje Evropljana, između ostalog mogli su se čuti povici „White man must die“ Belci moraju da umru i „Kill the Boer“ pobijte Bure (Stanovnike J. Afrike holandskog i belgijskog porekla).

Prilikom nereda prebijeno je i nekoliko roditelja koji su došli kako bu pokupili svoju decu iz škole, a video toga možete pogledati ovde:

Izvor: Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite