Vučić se vozi u autu od 134.000 evra

Hrvatski „Jutarnji list“ danas je u tekstu „Moćno vozilo koje je svima upadalo u oči“ detaljno opisao limuzinu u kojoj se tokom posete po Zagrebu vozio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.“Stotku dostiže za 6,5 sekundi, 425 KS, a košta više od milion kuna (oko 134.000 evra)“, piše „Jutarnji list“.

Audi A8 (Foto: Screenshot)

Vučić se vozio u svom predsedničkom vozilu, piše list i opisuje da je u koloni od petnaestak crnih limuzina i džipova, snimljenih na Aveniji Hrvatske bratske zajednice, u „oči upao“ Audi A8 L beogradskih oznaka.Reč je o blindiranoj verziji limuzine nemačkog proizvođaca s nivoom balističke zaštite 9, čija je karoserija napravljena od materijala uobičajenih u proizvodnji vojnih vozila i otporna je na puščane metke, naveo je „Jutarnji list“.

List primećuje da su, za razliku od poseta drugih državnika, juče na celoj trasi bili pripadnici „temeljne i interventne policije sa svom zaštitnom opremom – kacigama, štitovima“, a rutu je nadletao MUP-ov Eurocopter pa je bio zabranjen pristup demonstrantima na Trg sv. Marka.

Procena rizika

Zona hotela „Westin“, gde je odseo Vučić, piše „Jutarnji“, još od nedelje je bila pod posebnim osiguranjem, a na krovu su bili specijalci snajperisti.

– I mi smo koristili svoje S-1 vozilo kad se išlo u Beograd, a samo u izuzetnim slučajevima koristilo se vozilo domaćina. I nikad oko toga nije bilo problema, jer naprosto to može biti i zahtev štićene osobe, ali je ujedno i deo protivprislušnih mera – Bono Marjanović, stručnjak za sigurnost.

Jednostavno, dodaje, sistem sigurnosti funkcionira i sve palete mera i njihovo sprovođenje su u skladu sa odnosima dve države i proceni sigurnosnih rizika.

Korišćeno je tzv. trasno osiguranje uz zatvaranje prometa, protoveksplozijske mere, sterilne zone, kako bi se izbegla bilo kakva rizična situacija.

– Jer kad bi se bilo šta dogodilo štićenoj osobi, bila bi to i sena na međunarodni ugled Hrvatske. S druge strane, dopuštanjem protesta pokazalo se da je to deo demokratije. No, zabrana pristupa Markovom trgu sasvim je razumljiva jer se ne može dopustiti bilo kakvo ugrožavanje sigurnosti štićene osobe – ističe Marjanović.

Vučić izlazi iz kola i pozdravlja se sa Kolindom (Foto: Screenshot)

Provera gostiju

Provera gostiju koji odsedaju u hotelu i razmena informacija obaveštajnih službi samo su deo priprema svake državničke posete. Budući da je Vučića vozio njegov službeni vozač, pravilo je da uz njega bude i voditelj osiguranja iz MUP-a za slučaj bilo kakve nepredviđene situacije.

Izvor: Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite