DVOSTRUKI STANDARDI: Deca građana Srbije neće moći u vrtić bez vakcinacije, migrantska deca mogu?!

Ministarstvo zdravlja nedavno je poslalo dopis predškolskim ustanovama u kojem se navodi da samo zdravo i uredno vakcinisano dete može da boravi u obdaništu. Nije poznato da li se u dopisu precizira status dece ilegalnih migranata koji su smešteni u našim vrtićima, a u svojim zemljama možda nisu prošli istu vakcinaciju na bolesti kao dece u Srbiji. 

Ilustracija (Foto: Screenshot)

Ukoliko je dete nevakcinisano, a nema potvrdu o privremenim ili trajnim kontraindikacijama, ono ne može ići u vrtić! Isto pravilo važi i za osnovce.

Ministarstvo zdravlja nedavno je poslalo dopis predškolskim ustanovama u kojem se navodi da samo zdravo i uredno vakcinisano dete može da boravi u obdaništu. Epidemiolog dr Predrag Kon objašnjava da odluku o trajnim kontraindikacijama donosi stručni tim za kontraindikacije, a sastoji se od epidemiologa, pedijatra i imunologa.

– To mora da se razlikuje od privremenih kontraindikacija kao što je, recimo, alergija na jaja. Alergija na jaja nikad ne može biti trajna kontraindikacija, takvi predmeti se vraćaju pedijatru. Što se tiče rada stručnog tima, pedijatar priloži odgovarajuću dokumentaciju i uputi zahtev timu koji obrađuje dokumentaciju. Na osnovu toga se donose odluke – kaže Kon i dodaje:

– Ako imamo neka akutna stanja, recimo hematološku bolest, poremećaj bubrega, problem sa srcem, pojedine hronične bolesti, onda tim procenjuje da li neko sme ili ne sme da primi određenu vakcinu. Privremena kontraindikacija znači da će nakon nekog vremena osoba ipak moći da bude zaštićena.

Ministarstvo zdravlja nije obrazložilo kako će se ovaj zakon primenjivati na decu ilegalnih migranata koji pohađaju vrtiće u Srbiji, imajući u vidu da vakcinacije nisu iste u svim zemljama sveta, pa i sama otpornost dece na bolesti nije identična.

Izvor: Kurir /Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite