JAVNE LIČNOSTI NE ZNAJU ŠTA JE SRETENJE: Evo šta su rekli Miroslav Ilić, Vendi, Maja Nikolić…

Dan državnosti Srbije odnosi se na sećanje na 1804. godinu, kada je u Orašcu počela borba za oslobođenje od Turaka, i kada je na isti dan 1835. godine skupština u Kragujevcu proglasila prvi ustav Srbije, koji je označio i početak savremene srpske državnosti.

Mirosla Ilić (Foto: Screenshot)

S druge strane, Crkva ga obeležava kao dan kada je Bogorodica četrdesetog dana od rođenja Isusa Hrista otišla u hram da prinese žrtvu i tamo srela starca Simeona, koji je u malom Isusu prepoznao Spasitelja.

– Sveti Trifun je bio, a sada ne znam šta sledi. Pošto ne radim na crveno slovo, uvek pogledam da li je neki svetac, ali ne mogu da se setim koji je to praznik – rekla je Goca Božinovska, koja nije mogla da se seti zbog čega se Sretenje proslavlja.

– Zatekli ste me! Ne znam zbog čega se slavi, zaista ne mogu da se prisetim – rekla je Božinovska.

Za razliku od nje, pevačica Maja Nikolić, koja se sprema za „Beoviziju“, znala je neke informacije o ovom prazniku, ali je rekla da je državna praznovanja ne zanimaju.

– Ne znam ni koji je dan ni koji praznik sledi. Danima u krevet idem kasno jer imam probe – rekla je Maja Nikolić, koja se potom setila državnog praznika zemlje koju će, nada se, predstavljati na „Evrosongu“.

– Ne poštujem državne praznike, niti me zanimaju. Moj deka je bio sveštenik i Sretenje sam odmalena provodila u crkvi. Znam da je to dan kada je Simeon Bogoprimac u hramu primio Bogorodicu i Isusa Hrista. Inače, Sretenje nekad mešam sa Vavedenjem – rekla je Maja.

Kada smo pozvali Stefana Živojinovića, sina Lepe Brene, nadajući se da će kao pripadnik mlađe pevačke generacije znati da kaže nešto o državnom prazniku naše zemlje, dobili smo neočekivan odgovor.

– Samo znam da je bio Sveti Trifun. Koliko mi je poznato, nema više praznika. Baš me zanima šta se to slavi – rekao je Stefan.

– To je ona informacija koja se 100 puta čuje i isto toliko puta zaboravi. Ne znam mnogo o tom prazniku, iskren da budem – rekao je Stefan.

Ni Nemanja Stevanović nije znao zbog čega su zvanično dva dana u Srbiji neradna.

– Nemam pojma o Sretenju, za mene je to dan kada moj klavijaturista slavi rođendan. Državni praznici me zaista ne interesuju – rekao je Stevanović.

Taman kada smo pomislili da nećemo naći nikoga na estradi kome ovaj veliki praznik nešto znači, razuverio nas je Miroslav Ilić, koji je odmah znao da kaže nešto više o Sretenju.

– Sretenje predstavlja srpski dan državnosti, kada je skupština u Kragujevcu proglasila prvi ustav Srbije. Ipak sam ja pevač iz starije garde, pa dobro poznajem praznike, ali neću da lažem, ne obeležavam ga u crkvi – rekao je Miroslav.

Osim Ilića, i Bora Drljača je odmah znao da kaže nešto više o Danu državnosti Srbije.

– Naravno da znam mnogo o Sretenju. Poznati sam ja istoričar! To je dan početka Prvog srpskog ustanka i dan kada je donet prvi ustav Srbije. Što se tiče crkvenog obeležavanja, o tome ne znam ništa jer sam ja bio komunista – rekao je Bora.

Kada smo pozvali pevačicu Vesnu Vukelić Vendi, ona je odmah znala o kojem je prazniku reč, a zatim je isprozivala sve estradnjake koji ne poznaju svoju kulturu.

– Kod nas vladaju primitivizam, prostakluk, degenerisani izdanci i nije ni čudo što mnogi ne znaju ništa o Sretenju. To je dan kada je sveti Ignjatije Bogoprimac (?!) sreo Isusa Hrista, dan posle su Sveti Simeon i Ana. To što je tada donet ustav je manje važno jer je crkveno slovo staro 2.000 godina. Baš zbog toga su svi naši državnici u staro vreme bili svetitelji, jer su bili blagosloveni. Tada je sve bilo povezano i narod je bio zdrav. Putin je to shvatio na vreme, pa pre državničkog posla uvek ide na liturgiju, a mi živimo u kolektivnoj šizofreniji – zaključila je Vendi.

Izvor: Alo

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite